Изненадни раст броја обољелих: Попуњено 78% ковид одјељења у Москви :: Semberija INFO ::

 

Изненадни раст броја обољелих: Попуњено 78% ковид одјељења у Москви


Фото - Танјуг / АП
МОСКВА - Око 78 одсто кревета на одјељењима намијењеним ковид пацијентима попуњено је у московским болницама, рекла је данас замјеница градоначелника Москве задужена за друштвени развој Анастасија Ракова.

"До данас поставили смо око 14.000 кревета за пацијенте обољеле од ковида у Москви. Од тог броја, 78 одсто је попуњено. Поставили смо додатне кревете у привременим болницама, затим у одвојеним зградама Мухин и Спасокукотски болницама, као и у једној болници која припада руским жељезницама", казала је Ракова, која води Кризни штаб у Москви, пренио је ТАС С.

Почетком ове седмице болница Филатов ће бити претворена у ковид болницу, што ће обезбиједити још 2.000 кревета.

"На све то претворићемо још пет домова здравља у ковид амбуланте наредних дана, тако да ће бити 30 оваквих центара до краја недјеље", додала је она.

Раније је Ракова изјавила да епидемиолози повезују повећање броја новообољелих у Москви с неуспјехом спровођења санитарних и епидемиолошких рестриктивних мјера. Како је рекла, пошто је московско руководство одбило да прогласи локдаун у граду, сада медицинско особље мора да поднесе највећи терет.

Овим поводом огласио се и градоначелник Москве Сергеј Собјањин, који је најавио да ће у главном граду Русије због пораста броја нових случајева корона вируса бити уведени нерадни дани од 15. до 19. јуна.

Према његовим ријечима, продужени викенд у Москви тако ће трајати девет дана, од 12. до 20. јуна, а током тог периода биће уведена додатна ограничења.

Како је написао на свом блогу, то се неће одразити на плате запослених, преноси ТАСС.

"У Русији је у једном дану потврђено 13.510 нових случајева ковида19", саопштио је руски оперативни штаб. То је највише новоинфицираних од 15. фебруара, преноси агенција РИА Новости.

Од почетка пандемије у Русији су регистрована 5.193.964 случаја ковида19, умрле су 126.073 особе, а 4.792.169 пацијената се опоравило.

Agencije / Nezavisne