Данас Свјетски дан добровољних давалаца крви Дарујете крв и спасите нечији живот :: Semberija INFO ::

 

Данас Свјетски дан добровољних давалаца крви Дарујете крв и спасите нечији живот


Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се сваке године 14. јуна у циљу подизањa свијести о глобалној потреби за сигурном и безбједном донацијом крви и о начину на који би сви могли да дају свој допринос. Свјетска здравствена организација је 2005. године одредила овај датум, када су 192 земље чланице Свјетскe здравственe скупштинe прогласиле његово међународно обиљежавање као дан којим се захваљује свим добровољним даваоцима крви и подстичу људи да дају своју крв. Неизмјерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва, представља носећу идеју обиљежавања овог датума.

Данашњи дан, за дан обиљежавања Дана добровољних давалаца крви, изабран је из посебног разлога, јер је на овај дан 1868. године рођен славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће ABO система крвних група овјенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године. Славећи датум када је рођен један од пионира савремене трансфузиологије, удружујемо се у заједничкој намјери сјећања на важна достигнућа из прошлости ове гране медицине, заједно са одлучним погледом у будућност.

Са друге стране, подизање свијести грађана о важности добровољног давања крви, о начинима на које се оно остварује, као и укупној улози трансфузиологије у здравственом систему једног друштва, додатни су циљеви којима се тежи.

 Добровољно давање крви је потреба цијелог свијета како би се осигурало да појединци и заједнице имају приступ безбједној и квалитетној крви и крвним производима и у нормалним и у ванредним ситуацијама. Ово је прилика и да се позову појединци да постану спасиоци других тако што ће добровољно дати крв.           

Обезбјеђивање довољних резерви крви захтијева добро организовану здравствену заштиту која се може обезбиједити само ако и цјелокупна заједница у томе учествује и уколико су даваоци крви опредијељени да редовно дају крв по принципима добровољности, бесплатности и анонимности.

Током пандемије ковида-19, упркос ограниченој покретљивости и другим изазовима, даваоци крви у многим земљама наставили су да донирају крв и плазму пацијентима којима је потребна трансфузија. Овај изванредни напор наглашава кључну улогу добро организованих, посвећених добровољних, давалаца крви у обезбјеђивању сигурног и довољног снабдијевања крвљу током редовних и ванредних ситуација.

Посебан фокус овогодишње кампање биће улога младих у обезбјеђивању сигурног снабдијевања крвљу.
О резервама крви брину на подручју Семберије и Мајевице, а у договору са Службом за трансфузиологију бијељинске болнице, брину и даваоци крви ДДДК ,,Здравље'' из Бијељине и чланови угљевичког удружења ,,Рудар''. Чланови ивих друштава одазивају се и на појединачне позиве, а често се укључују и у акције даривања крви у друге градове широм окружења.

Семберија инфо