Инспекција рада имала 2.300 провјера прековременог рада :: Semberija INFO ::

 

Инспекција рада имала 2.300 провјера прековременог рада


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Провјера стварног трајања радног времена радника у пракси је захтјевна за доказивање, јер радници нису спремни да сарађују са инспектором током инспекцијске контроле. Најчешће се радници обраћају инспектору рада, истичући да су радили прековремено и да им тај рад није плаћен, тек када добију отказ уговора о раду и када више немају статус радника.

Ово за Српскаинфо кажу у Инспекторату РС у вези с питањима о контролама прековременог рада и резултатима контрола.

– Управо из наведених разлога, инспектори у контролама инсистирају на поштивању обавезе достављања раднику евиденције о присутности на раду, јер на тај начин могу упоређивати обрачунату плату и накнаду у платној листи с временом које су провели на раду за тај обрачунски период – наводе у Инспекторату.
У случајевима када је у евиденцијама о дневној присутности радника на раду евидентиран прековремени рад, инспекција контролом обрачуна и исплате плата и накнада плата провјерава да ли је основна плата радника увећана по основу прековременог рада у складу са законом.

Неправилности

Инспекција рада је у 2018. години обавила више од 2.300 провјера у вези с радним временом, у којима је контролисано пуно радно вријеме, трајање прековременог рада, прерасподјела радног времена, ноћни рад и друго. У овој години до сада је обављено више од 700 провјера у вези с радним временом.

– Једна од најучесталијих повреда закона од стране послодавца је управо у погледу радног времена. Најчешће утврђене неправилности односе се на распоред рада радника за период од 30 дана унапријед, који мора бити истакнут и доступан на увид свим радницима, ажурност вођења евиденције о дневној присутности радника на раду, као и достављање раднику на крају мјесеца копије евиденције о његовом присуству на раду – напомињу у Инспекторату РС.

Наводе да је у просјеку у око 30 извршених провјера у вези с радним временом утврђено да су послодавци направили неки од пропуста.

Казне

Мјере које инспектори предузимају зависе од врсте неправилности која је утврђена. У циљу отклањања неправилности инспектори у овим случајевима рјешењем налажу послодавцу да изврши распоред рада радника у складу са законом, да евиденције о дневној присутности радника на раду води ажурно, да радницима на крају мјесеца уручује евиденције о њиховом присуству.

Због кршења закона, инспектори изричу и новчане казне. Законом о раду прописана је казна у износу од 2.000 КМ до 12.000 КМ за послодавца ако раднику одреди дуже пуно радно вријеме од прописаног радног времена, ако не изврши распоред радног времена радника и не води евиденцију о дневној присутности радника на раду, ако раднику одреди да ради прековремено дуже од прописаног времена. Одговорно лице у правном лицу за овај прекршај кажњава се казном у износу од 200 до 1.200 КМ.

Колективни уговор

Законом о раду Републике Српске прецизно су дефинисани услови и начин организовања прековременог рада. У случају непланираног повећања обима посла, отклањања посљедица временских непогода, хаварија на средствима рада и других несрећа, радник је дужан да, на захтјев послодавца, ради дуже од пуног радног времена.
Прековремени рад не може трајати више од 10 часова седмично, нити дуже од четири часа дневно. Радник у току календарске године не може радити прековремено више од 180 часова. Изузетно, колективним уговором може се утврдити максимално трајање прековременог рада до 230 часова годишње. За вријеме прековременог рада радник има право на увећање плате.

српскаинфо