ЕУ издваја милијарде за заједничко регионално тржиште :: Semberija INFO ::

 

ЕУ издваја милијарде за заједничко регионално тржиште


БАЊАЛУКА, БРИСЕЛ - Европска комисија је прије неколико дана на састанку са западнобалканским лидерима у Тирани представила инвестициони план за западни Балкан вриједан готово 30 милијарди евра, али да би новац стигао потребно је да земље у региону учине више на интегрисању регионалног тржишта.

Наиме, како је "Независним" речено у недавним неформалним разговорима с представницима ЕУ, потребно је да се са свих страна уложи више напора како би план постао реалност, с обзиром на то да би овај новац значајно подигао квалитет живота у региону.

Наглашено нам је да је ЕУ показала да прелази с ријечи на дјела, и да је још од 2018. године, када је представљена нова стратегија за регион, учињено неколико важних корака како би се региону помогло на његовом путу ка ЕУ.

О овом инвестиционом пакету је приликом његовог представљања говорио и Оливер Вархељи, европски комесар за проширење, приликом његове посјете Тирани, када је нагласио да ће за овај план бити потребно боље економско интегрисање региона.

"Од економског инвестиционог плана неће бити пуно ефеката ако економије западног Балкана не буду радиле као једна. План ће бити успјешан само ако регион успостави заједничко тржиште, што је важан пројект који је лансиран прошле године", рекао је Вархељи.

Подсјећања ради, Европска унија је прошлог октобра приликом представљања Пакета проширења најавила да ће у наредном седмогодишњем периоду региону бити кроз Инструменте претприступне помоћи стављено на располагање девет милијарди евра грантова, те додатних око 20 милијарди кроз инвестиције и јавно-приватна партнерства.

Наши саговорници истичу да је први тест за овај пројекат увођење бесплатног роминга у региону од јула ове године, који треба да демонстрира да је регион спреман да укида баријере и да се отвара према сусједима.

Мајлинда Брегу, генерална секретарка Регионалног савјета за сарадњу, који је испред земаља региона задужен за имплементацију пројеката с ЕУ, истиче да је још присутна значајна разлика између визије и реалности у реализацији заједничког тржишта, али да је укидање роминга охрабрујући корак.

"Морамо наставити одлучно радити с нашим европским партнерима како би наши грађани могли користити и бесплатни роминг у ЕУ и грађани ЕУ у нашем региону", рекла је она.

Наредна прилика да се разговара о заједничком тржишту и инвестиционом плану биће у Берлину, на састанку Берлинског процеса, под покровитељством њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

О Берлинском процесу, заједничком тржишту и учешћу БиХ било је ријечи и на сједници Савјета министара БиХ.

"Министарство спољних послова БиХ, Министарство цивилних послова БиХ и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ покренуће релевантне процедуре за прибављање сагласности Предсједништва БиХ за прихватање предложених докумената самита у Берлину", истакли су они.

Четири слободе

Заједничко економско тржиште је регионална иницијатива која би, по узору на европско заједничко тржиште, на економски простор западног Балкана увела четири слободе, односно слободу кретања рада, робе, услуга и капитала кроз цијели регион без бирократских препрека.

Тако би грађанин било које земље региона без икаквих препрека могао да се запосли у било којој другој земљи региона, или да размјењује робу и услуге, али и да улаже капитал без баријера.

​Независне новине