ЈЕДАНАЕСТИ „ДАНИ ХАРМОНИКЕ“ У УГЉЕВИКУ :: Semberija INFO ::

 

ЈЕДАНАЕСТИ „ДАНИ ХАРМОНИКЕ“ У УГЉЕВИКУ


Најзначајнија манифестација у Угљевику

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је у Угљевику отворила Међународни фестивал Дани хармонике. Цвијановићева је изразила задовољство што је покровитељ манифестације у којој свијет говори истим језиком - језиком музике. Истакла је да је ово прилика да се покаже домаћи културни производ, те најавила наставак добре сарадње с циљем да Република Српска буде мјесто у које се радо долази.

Организатор Фестивала Славиша Перић уручио је Цвијановићевој захвалницу за подршку и афирмацију младих.
Перић је указао на значај манифестације за промовисање хармонике у Европи, наводећи да овај скуп многи стручњаци сврставају у фестивал свјетског ранга.

- Велика нам је част да је ове године покровитељ предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, чиме и Фестивал добија већи значај - рекао је он и изразио задовољство што су Дани хармонике направили велики искорак на популаризацији културе.

Највећи умјетник на хармоници данашњице Јуриј Шишкин из Русије похвалио је Фестивал и истакао да манифестација окупља најбоље учеснике, чланове жирија и такмичаре.
 
Украјински умјетник Владимир Мурза рекао је да на фестивалу у Угљевику учествује од његовог почетка и прати повећање броја, али и квалитета учесника и такмичара.
 
Први пут ове године учесник фестивала је Мирко Патарини из Италије, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста.
 
Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да су Дани хармонике најзначајнија културна манифестација за ову општину по којој су Угљевик, али и Република Српска, постали препознатљиви у Европи и свијету.
 
Организатори фестивала су Удружење умјетника Артист, Музичка школа "Корнелије Станковић" и Центар лепих уметности Јована Колунџије Гуарнериус, а покровитељ је предсједница Републике Српске.
 
Једанаести међународни фестивал траје до 16. априла и представља смотру свјетских виртуоза на хармоници.
У такмичарском дијелу програма, осим такмичара из Републике Српске, учествују такмичари из 16 земаља - Русије, Литваније, Италије, Украјине, Шведске, Њемачке, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Румуније, Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ.