Сваки девети запослени у Републици Српској је члан ЕПФ-а: Добровољни пензијски систем заживио упркос пандемији :: Semberija INFO ::

 

Сваки девети запослени у Републици Српској је члан ЕПФ-а: Добровољни пензијски систем заживио упркос пандемији


У Бањалуци организовано неформално дружење чланова управе Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом са представницима медија

Бања Лука, 06.07.2021. - Сваки девети запослени у Републици Српској је члан ЕПФ-а, тако да Европски добровољни пензијски фонд тренутно броји више од 31.500 чланова којима се редовно уплаћује добровољни пензијски допринос. Овај број се непрекидно мијења, јер број активних чланова постепено и континуирано расте, што говори у прилог да таквим темпом расте и повјерење у ЕПФ. Пандемија је успорила планирани раст и развој, али га није зауставила. У јеку пандемије у потпуности је имплементиран и пензијски план Владе Републике Српске. 

 

Ове информације, као и планове за наредни период су уз доручак кроз неформални разговор са представницима медија данас у Бањој Луци подијелили директорица Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Гордана Дробњак, извршни директор Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Здравко Зечевић и члан Управног одбора Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Милош Грујић.

"Као што то чинимо од оснивања, уложили смо значајне напоре да тржиште Републике Српске упознамо са предностима, постојањем и начином функционисања добровољног пензијског осигурања у новонасталим околностима изазваним епидемиолошком ситуацијом. Настојали смо да сарадњу одржавамо и унапређујемо са свим значајним актерима - институцијама Републике Српске, представницима локалне самоуправе и синдикатима, академском заједницом, те посебно са приватним сектором, који је био најрањивији у овом периоду. Можемо рећи да је упркос пандемији и ванредним околностима у којима смо се сви нашли, добровољно пензијско осигурање заживјело у Републици Српској, с тим што је пред нама и даље дуг пут како би се у потпуности искористили потенцијали добровољног пензијског система" рекла је током неформалног дружења са представницима медија директорица Друштва за управљење Европским добровољним пензијским фондом Гордана Дробњак.

Просјечна исплата до сада износи више од 400 КМ, уз значајно повећање броја и суме исплата које Фонд врши, док је највећи за сада исплаћени износ нешто више од 3.000 КМ. Износ који је акумулиран зависи од периода уплате у Европски добровољни пензијски фонд, висине мјесечног пензијског доприноса, као и приноса Фонда.



"Сада већ можемо поносно рећи да смо исплатили више од пет стотина чланова Фонда који су стекли услов за располагање средствима, или смо исплаћивали акумулирана средства насљедицима преминулих чланова, од чега само у току 2021. године више од три стотине чланова. Захтјеви за исплату најчешче се подударају са одласком чланова и у редовну пензију, јер су тада престајали да буду чланови пензијског плана код послодаваца. Нјихова искуства су углавном слична, а након подношења захтјева задовољни су брзином исплате акумулиране суме, као и тиме што су били у ситуацији да штеде на овај начин. Често изражавају жаљење што нису били у прилици да отпочну са оваквом врстом штедње и раније. Генерално, не можемо бирати вријеме када ћемо живјети, али можемо искористити опције које нам се нуде за живота, или бар радног вијека", рекао је Здравко Зечевић, извршни директор Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом.

Фокус активности Европског добровољног пензијског фонда остаје на ширења свијести о потреби штедње, информисању јавности о добровољној штедњи и њеним предностима, те пружању услуга својим члановима. Један од приоритета је и подстицање послодаваца у Републици Српској који још увијек нису организовали пензијски план за своје запослене, да то учине, без обзира на дјелатност пословања.

ЕПФ