Комисија подржала принципе Приједлога закона о буџету институција БиХ за 2021. :: Semberija INFO ::

 

Комисија подржала принципе Приједлога закона о буџету институција БиХ за 2021.


Фото - ФЕНА
САРАЈЕВО - Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине данас је у првој комисијској фази подржала Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ.

У вези с предложеним буџетом, Комисија је усвојила и закључак којим се Савјет министара БиХ задужује да у складу с планираним средствима у Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, приликом доношења одлука о кориштењу средстава са позиције разервисања -  средства за борбу против пандемије вируса корона, издвоји дио средстава за изградњу нове зграде Дома здравља у Бихаћу која је оштећена усљед земљотреса у Републици Хрватској крајем 2020. године.

Предсједништво БиХ раније је усвојило Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, те је тада закључком задужило Савјет министара БиХ да покрене процедуру повећања најнижих плата за полицијске службенике запослене у полицијским агенцијама БиХ и војницима у Оружаним снагама БиХ.

Према предложеном буџету, укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2021. години износе 1.027.100.000 КМ, што је повећање за три посто у односу на буџет из претходне године, док сервисирање вањског дуга БиХ износи 843.905.504 КМ и веће је за пет посто у односу на Буџет институција БиХ за 2020. годину.

Приходи од директних пореза износе 780.000.000 КМ, и на нивоу су из 2020. године.

Укупни расходи институција Босне и Херцеговине и сервисирање вањског дуга БиХ у предложеном буџету за 2021. годину износе 1.871.005.504 КМ и у односу на 2020. годину већи су за четири посто.

У првој комисијској фази усвојен је и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је предложени закон, а циљ му је изједначити настанак обавезе плаћања акцизе за порезне обвезнике који прометују духанске производе с порезним обвезницима који прометују друге акцизне производе.

Измјенама и допуном Закона дефинише се обавеза настанка плаћања акцизе на дуванске производе на исти начин као и за друге акцизне производе, што у пракси значи да ће се плаћати приликом првог промета или увоза производа.

Према сада важећем закону, акциза на дуванске производе се плаћа приликом преузимања акцизних маркица, док се код других производа плаћа приликом првог промета или приликом увоза производа.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома ПСБиХ подржала је посланичку иницијативу Влатка Главаша којом се, поводом историјског успјеха кошаркашица БиХ и пласмана у четвртфинале Еуробаскета, предлаже надлежном министарству и Савјету министара БиХ да овај успјех адекватно награди.

Комисија је усвојила Консолидовани годишњи извјештај о систему финансијског управлјања и контроле у институцијама БиХ за 2020. годину као и Годишњи консолидовани извјештај унутрашње ревизије за 2020. годину, чији је подносилац Министарство финансија и трезора БиХ.

Такође је усвојен и Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2020. годину у дијелу надлежности ове Комисије, и то за: Министарство финансија и трезора БиХ, Управу за индиректно опорезивање БиХ и Агенцију за јавне набавке БиХ.

Фена / Независне