Гори катедрала Нотр Дам, срушен главни торањ :: Semberija INFO ::

 

Гори катедрала Нотр Дам, срушен главни торањ


FOTO: Nezavisne
ПАРИЗ - На чувеној паришкок катедрали Нотр Дам у понедјељак поподне почео избио је пожар. Гори кров цркве, а ББЦ јавља да је буктиња срушила главни торањ катедрале.
 
Анадолија јавља да се цијели кров катедрале у Паризу урушио.
Узрок пожара још није познат, али ватрогасци претпостављају да би могао бити повезан с радовима на реновирању цркве, јавио је ББЦ.

У току је акција гашења ватре, навели су ватрогасци. Ројтерс јавља да је ватра захватила два звоника.
Корисници друштвених мрежа објављују фотографије и видео снимке на којима се густи дим издиже изнад грађевине старе 850 година.
 
"У катедрали Нотр Дам у Паризу у току је застрашујући пожар", рекла је градоначелница Париза Ан Хидалго на Тwиттеру, преноси Ројтерс.

У току је велика акција, саопштили су ватрогасци, док је портпарол градске управе на Тwиттеру потврдио да је подручје око катедрале затворено.

Катедрала Нотр Дам је била усред реконструкције чија је вриједност око 6 милиона евра, неки њени дијелови су били под скелама, док су бронзане статуе уклоњене прошле недеље због радова.

Француски медији цитирају ватрогасце који су изразили сумњу да је пожар "потенцијално повезан" са радовима на реконтрукцији, наводи агенција.

Католичка црква у Француској прошле године је послала јавни апел за спас катедрале која се, према њиховим ријечима, почела распадати.

Независне