Послодавци се образовањем запослених боре против егзодуса из БиХ :: Semberija INFO ::

 

Послодавци се образовањем запослених боре против егзодуса из БиХ


Послодавци у Српској и БиХ све су свјеснији потребе да улажу, како у развој, тако и у образовање својих запослених. Многи то схватају као неминовност, те начин да у овим условима задрже раднике.
 
Таква улагања су битна и да би се повећала и продуктивност и конкурентност људи, предузећа и привреде, на чему се мора још доста радити.
 
- Немогуће је да се бавите одређеним послом, а да истовремено не улажете у раднике и њихова знања, како би они били што продуктивнији и могли да остваре што боље резултате у пословању. Ка томе се мора ићи посебно сада, због великог броја људи који одлазе, а посебно проблема да нам одлазе најбољи радници. Један од најважнијих фактора за остваривање резултата у пословању јесте продуктивност радника, а она се подиже, између осталог, и додатном едукацијом и улагањем у раднике - каже портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.
 
По његовим ријечима, наши привредници и послодавци су потпуни свјесни те потребе, мада истовремено страхују и од тога да ће улагати у радника који ће на крају те компетенције однијети негдје друго.
 
 - Зато се то сматра и најнесигурнијом инвестицијом, али је и неминовност. Немогуће је у економији у којој радимо и послујемо да се на неки начин гарантује да радник неће отићи - каже Благојевић.
 
Шта ако уложим у образовање радника, а он оде је, међутим, само дио овог комплексног питања, објашњава Давор Максимовић, пословни консултант и сувласник међународне консултантске куће која већ дуго ради управо на развоју запослених, организација и фирми.
 
 - Други дио тог питања је: А шта ако не уложим у едукацију, а радник остане? - каже он, те потврђује да су власници и менаџери фирми и код нас све свјеснији да конкурентности нема без улагања и у запослене.
 
Врло често се раде, објашњава он, неке конкретне едукације радника, као што је рецимо, тренинг за унапређење продаје, али се и на друге начине може повећати задовољство самих радника и посредно довести до мање флуктуације и одласка људи, те бољих пословних резултата.
 
 - Није нужно само уложити у едукацију запослених. Битно је процијенити и какви су ти људи, те их позициониорати на права мјеста, а и тиме се све чешће бавимо на нашем тржишту. Недавно смо, рецимо, на тај начин реорганизовали службу комерцијале у једној фирми, након чега је продаја скочила за 12 одсто. Врло често људи нису адекватно позиционирани да би најбоље искористили свој потенцијал - истиче он.
 
По његовом искуству, велике и брзорастуће фирме се и у Српској и БиХ чешће саме одлучују да потраже и уговоре тренинг програме за раднике или развојне пројекте за фирме. У мањим фирмама, каже, чешће не препознају ту потребу, мада се и ту ствари мијењају.
 
- Веће фирме и системи имају и у својим процедурама захтјеве да се унапређује и да се раде едукације, процјене, коучинг сесије и слично. Али све више се дешавају ситуације да власници малих приватних фирми, а посебно млађа гарнитура, схвата да их фирма надраста и да немају довољно искуства да се баве радницима и управљањем, те да им треба помоћ - каже Максимовић.
 
 Квалификовани, а некомпетентни
 
- Велики наш проблем су и компетенције, јер много људи заврши стручну средњу школу, а немају довољно практичних знања да би могли одмах и да преузму посао. Дакле, имамо квалификације, а немамо адекватне компетенције и због тога се мора улагати у то. Један од начина да се то ријеши јесте и увођење дуаланог система образовања на чему ми инсистирамо већ дуго и очекујемо да имамо значајнију улогу да бисмо превазишли тај део проблема - каже Владимир Благојевић.
 
СрпскаИнфо