Лукач: Српске жртве игноришу, а ми их нећемо заборавити :: Semberija INFO ::

 

Лукач: Српске жртве игноришу, а ми их нећемо заборавити


СРЕБРЕНИЦА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас на Залазју код Сребренице да МУП континуирано ради на прикупљању доказа за све злочине који су се десили на простору Републике Српске и сваке године доставља нове доказе о случајевима злочина над припадницима српског народа.

Лукач је приликом обиљежавања 29 година од великог српског страдања на овом подручју подсјетио да су над Србима почињени страшни злочини који још нису процесуирани и да се наставља прикупљање доказа, иако је то све теже јер многи свједоци биолошки нестају.

“Поставља се питање зашто то раније није урађено. Нешто је прикупљено, али многи свједоци нису смјели или хтјели да причају, бојећи се за своје и животе породица и тек након дужег времена, охрабривања, разговора и размишљања пристају да говоре о злочинима које су видјели или доживјели”, рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, појављују се и свједоци из реда других народа који су спремни да испричају и свједоче о одређеним злочинима које су видјели и због осјећаја одговорности и савјести желе да свједоче о злочинима почињеним над невино убијеним Србима.

“Изгинула су дјеца и цивили који нису носили оружје и по свим конвенцијама починиоци тух злочина треба да одговарају и чинимо све да они буду процесуирани, а свједоци да потврде како и ко је починио те злочине над цивилима. Та свједочења могу бити драгоцјена и да оголе истину о злочинима над српским народом”, појаснио је Лукач.

Министар унутрашњих послова Републике Српске је подсјетио да је много мјеста на којима су Срби страдали, али да је ово јединствено, гдје су два споменика која свједоче о страдању српског народа у малом селу у два рата.

Он је указао да ни за један од тих злочина нико није одговарао, да правда није задовољена и зато се злочини понављају.

Лукач је говорио и о непринципијелности међународне заједнице и фаворизовању жртава других народа, а игнорисању српских жртава што показује и чињеница да нико од представника страних амбасада не долази да се поклони српским жртвама, иако су то већином цивили.

“Због тога ми то треба да чинимо, да их помињемо именом и презименом и да им одајемо почаст. Они су изгубили животе на својим огњиштима, никога нису нападали и никада их нећемо заборавити. Невине жртве су све исте, што странци не поштују, али ми знамо и наставићемо да његујемо сјећање на те жртве и преносимо истину о њиховом страдању на будуће нараштаје”, поручио је Лукач.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучић што је послао специјалног изасланика, министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина да се данас заједно поклоне сјенима српских јунака.

Одговарајући на питање о неким тврдњама из Организационог одбора за обиљежевање страдања сребреничких Бошњака да је садашњи предсједник Србије Александар Вучић исценирао атентант на себе приликом посјете Поточарима 2015. године, Лукач је рекао да је то глупост.

Према његовим ријечима, покушај окривљивања човјека који је могао да буде жртва и кога су хтјели да убију, апсурд је који нема везе са истином.

“Прикупили смо бројне доказе, фотографије, имена лица и сазнања о организаторима и када се виде снимци који показују како су га окруживали јасно је да то није било спонтано и да се радило о организованом покушају линча”, оцијенио је Лукач.

Он је изразио увјерење да ће прикупљени докази угледати свјетлост дана и бити кориштени за процесуирање, јер Србија има довољно снаге да то може сама да уради.

“Дали су довољно времена институцијама БиХ да то ураде, али то је све заустављено, иако смо им ми дали бројне доказе да тај случај доведу до краја, али они то не желе”, истакао је Лукач, прецизирајући да је то био покушај убиства Вучића.

Срна / Глас Српске