ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ: Могуће бујичне воде и клизишта :: Semberija INFO ::

 

ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ: Могуће бујичне воде и клизишта


Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, с обзиром на тренутну хидрометеоролошку ситуацију и најаву обилних падавина у Српској, апелује да становништво заштити своју имовину због могућег изливања бујичних потока и мјестимичне појаве клизишта.

Из Министарства пољопривреде позивају грађане, привреднике и пољопривреднике да буду на опрезу и у приправности, да редовно прате упозорења Републичког хидрометеоролошког завода и временске прилике, те да по потреби предузму превентивне мјере заштите, измјесте механизацију и заштите пољопривредну производњу.
 
"Подсјећамо да је, осим Републичког хидрометеоролошког завода, упозорење на могућност изливања бујичних потока и мјестимичних појава клизишта издао и ЕФАС-платформа Европског центра за поплаве", саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Према прогнозама Хидрометеоролошког завода, у сјеверном појасу у периоду од петка до уторка очекује се од 100 до 130 литара кише по метру квадратном, док се у централном појасу, који укључује и јужну половину Крајине, очекује од 80 до 100 литара падавинапо метру квадратном.
 
У јужном појасу, односно на подручју Херцеговине, наредних дана очекује се од 20 до 30 литара кише по метру квадратном, а у високој Херцеговини додатних 10 до 20 литара падавина по метру квадратном.

"Према тренутним излазима из расположивих прогнозних модела, у наредна три дана се не очекује значајан пораст водостаја на главним водотоцима на територији Републике Српске", наводи се у саопштењу.

​Инфо Бијељина