МИЛЕНКО ВИДАКОВИЋ, ПРВИ ЧОВЈЕК КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ: Грађевински отпад је велики проблем :: Semberija INFO ::

 

МИЛЕНКО ВИДАКОВИЋ, ПРВИ ЧОВЈЕК КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ: Грађевински отпад је велики проблем


Примарни задатак Одјељења комуналне полиције Градске управе Града Бијељина састоји се у обављању послова комунално-инспекцијског надзора над примјеном закона и других прописа из области комуналних и других дјелатности прописаних Законом о комуналној полицији као и прописима Градске управе Града Бијељина.
 
Највећи посао са којим се сусрећу у Одјељењу комуналне полиције јесте проблем комуналног отпада. Само у току ове године су регистровали 47 ,,дивљих’’ депонија. Велики проблем представља одлагање ауто гума, бијеле технике, електронског, медицинског, као и отпада животињског поријекла.
 
-Правни прописи су такви да ми за ове проблеме тренутно немамо ефикасног рјешења. Зато смо припремили приједлог нове одлуке о управљању комуналним отпадом коју смо прослиједили градској Скупштини. Очекујемо да се ова одлука, у што скорије вријеме, усвоји како би Комунална полиција имала шири правни простор за дјеловање. Такође, у правцу превазилажења наведених проблема припремили смо и Локацијски план за управљање комуналним отпадом на подручју града Бијељина. И овим документом би се нагомилана проблематика комуналног отпада почела брже и ефикасније ријешавати“, рекао је за „Семберске новине“ Миленко Видаковић, комунални полицајац ПО градоначелника.
 
Избијањем пандемије вируса корона бијељинска Комунална полиција је добила додатне послове. У том периоду су вршили контролу рада угоститељских објеката и контролу поштовања мјера кућне изолације за лица којима је ова мјера одређена. Током посљедњих 14 мјесеци Комунална полиција је, по овом основу, контролисала више од 4.700 лица којима је надлежни орган издао рјешење о обавезној изолацији. У вршењу професионалних задатака шест комуналних полицајаца се заразило корона вирусом, од којих су двојица имала тешку клиничку слику.
 
Упркос епидемији и проблема са бројношћу колектива, Одјељење комуналне полиције је остало посвећено вршењу својих редовних послова па је тако у првих шест мјесеци 2021. године извршено 9.089 прегледа у односу на 5.578 прегледа из истог периода прошле, 2020. године. Тренутно су најактуелнији послови које диктира љетна сезона: контрола и рјешавање проблематике запуштених дворишта, прекопавање јавних површина, заузимање јавног простора, итд.                         
 

 
 Шут

-Велики проблем представља питање грађевинског шута, односно отпада.  Упркос томе што је Бијељина велико градилиште, а грађевинске компаније обавезне да отпад са градилишта депонују на Регионалној депонији „Еко-деп“, то се не дешава. Умјесто тамо гдје је прописано, грађевински отпад се депонује по напуштеним шљункарама у Семберији. Врло брзо ћемо предузети конкретне кораке како бисмо ријешили овај комунални проблем“, упозорава Видаковић.

 Семберске новине - Семберија инфо - И.Гутић