ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА ДЕРВЕНТА И САБОРНОГ ХРАМА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА ДЕРВЕНТА И САБОРНОГ ХРАМА


У Дервенти је данас свечано обиљежена крсна слава града - Успење Пресвете Богородице и истоименог Саборног храма.

Код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске служен је парастос за 608 српских војника.

Испред спомен-обиљежја вијенце су положили градоначелник Дервенте Милорад Симић, делегација Скупштине града на челу са предсједником Мирком Земуновићем, као и представници Градске борачке организације, удружења и организација пористеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, СУБНОР-а, Полицијске станице и политичких партија.
Одржана је и свечана сједница Скупштине града, на којој су додијељена признања заслужним појединцима и колективима.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је новинарима да су поводом Дана града у августу организоване бројне свечаности, међу којима је 15. Дервентски сајам привреде и туризма, на којем је било више од 100 излагача.
Симић је истакао да је Дервента "мало привредно чудо", те да је поносан резултатима који су, захваљујући помоћи дијаспоре, до сада постигнути у овом ратом порушеном граду.

Према његовим ријечима, Дервента је најпрепознатљивија оаза у Републици Српској и БиХ када је у питању привредно окружење.

- Смањујемо број незапослених, у односу на прошлу годину за 18 одсто. Дошли смо до испод 700 евидентираних на заводу за запошљавање. Из окружења долазе да раде у Дервенту, али и да живе - каже он.

Симић је навео да на подручју Дервенте ради 539 самосталних привредника, 190 привредних друштава, око 120 пољопривредних произвођача, а има и око 1.000 пољопривредних произвођача који се нису регистровали.

Он је истакао да су у Дервенти и 32 стране компаније, међу којима доминирају аустријске, италијанске, њемачке, а ускоро и једна кинеска фирма отвара своје пословне капацитете.

На свечаној сједници Скупштине града уручена су највиша признања града -великогоспојинске повеље за златним грбом компанији "Фрукта трејд", предузећу "Нивекс" и пољопривредном произвођачу Раду Ћудићу из Црнче.
Власник компаније "Фрукта трејд" Душко Рељић изразио је захвалност онима који су предложили и подржали да ова компанија добије признање града, те истакао да ће ово признање бити мотив да наставе да раде у интересу фирме и града.

- Захвалност људима у фирми који су озбиљно схватили пандемију вируса корона и што смо се организовали и преживјели прве ударе. Нисмо имали губитака, чак смо расли, што је заслуга менаџмента. Нисмо имали знатнијих проблема и надам се да ће ово брзо да прође те да ћемо наставити темпом као прије пандемије вируса корона - изјавио је новинарима Рељић.

Он наводи да "Фрукта трејд" тренутно запошљава 1.500 радника, да у 40 градова има 47 маркета, као и производњу, те да се не боји за будућност.

Власник предузећа "Нивекс" Драго Наградић истиче да је предузеће основано 1994. године као трговачка радња, да је током година мијењало дио рада и постало је производно предузеће.

- Кренули смо са једним радником, а сада имамо 47. Данас послујемо у властитим просторијама на двије локације у граду и у приградском насељу Поље - навео је он.

Наградић каже да је ово признање потврда континуираног рада заједно са свим привредницима Дервенте, који су заједно из пепела дизали ову локалну заједницу и њену привреду.

Пољопривредни произвођач Раде Ћудић изразио је задовољство добијеним признањем и захвалност што су препознати од града и одборника.

- Ми смо пресрећни и задовољни што смо међу добитницима. Мислим да је ријеткост да се у пољопривреди добија признање, изградили смо се добро, објекте, држимо стоку, музне краве, нешто више радимо и то је препознато - навео је Ћудић.

Крсна слава Саборног храма Успење Пресвете Богородице обиљежена је литургијом и свечаном литијом, те ломљењем славског колача.
 
(СРНА)