Амбасада САД огласила узбуну :: Semberija INFO ::

 

Амбасада САД огласила узбуну


Фото - Танјуг / АП
Америчка амбасада у Кабулу, позивајући се на специфичну и вјеродостојну пријетњу, позвала је грађане САД да напусте околину аеродрома.

Амбасада се огласила неколико сати након што је Џо Бајден рекао да ц́е у наредних 24 до 36 сати вјероватно бити нових напада на аеродром у Кабулу,

Американци су безбједносним упозорењем позвани да избјегавају аеродром, а саопштено је и да се они који се налазе у близини аеродрома - укључујући Јужну капију (Аеродромски круг), ново Министарство унутрашњих послова и капију у близини бензинске станице Панђшир на сјеверозападној страни аеродром - треба одмах да те локације напусте.

Бајден је у суботу у свом саопштењу упозорио на вјероватније нападе, док САД и њихови савезници окончавају евакуацију својих грађана и Авганистанаца који бјеже од талибана и само два дана након самоубилачког бомбашког напада на ободу аеродрома у Кабулу, у ком је погинуло најмање 170 Авганистанаца и 13 припадника америчке војске.

Бајден је рекао да је наложио америчким командантима да штите америчке трупе на терену на међународном аеродрому "Хамид Карзаи" како се масовни ваздушни превоз и повлачење америчких трупа приближава крају.

Око 2.000 људи евакуисано је из Кабула у 12-часовном периоду закључно до 15 сати у суботу по истичној временској зони (ЕДТ), саопштила је Бијела кућа. Ово укључује око 1.400 евакуисаних америчким војним летовима и 600 људи на седам коалиционих летова.

Бијела кућа је такође саопштила да су од 14. августа САД евакуисале или помогле у евакуацији око 113.500 људи. Од краја јула САД су превезле око 119.000 људи.

Одвојено, амерички ваздушни напад у петак увече на авганистанску подружницу групе Исламска држава - што је била одмазда за напад у четвртак - резултирао је смрћу два важна члана групе, саопштило је у суботу амерички Секретаријат за одбрану. Подружница Исламска држава Хорасан, или ИСИС-К, преузела је одговорност за напад на аеродром.

"Два високопрофилна циља ИСИС-а су убијена, а један је рањен, а знамо за нула цивилних жртава", рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби на брифингу за медије, називајући групу алтернативном скраћеницом.

"Овај удар није био посљедњи", рекао је Бајден. "Наставићемо да ловимо сваку особу умијешану у тај гнусни напад и натјераћемо их да плате".

Кирби није желио да говори о томе у којој су мјери способности ИСИС-а претрпјеле посљедице због америчког напада, рекавши умјесто тога: "Изгубили су планера, изгубили су помагача, а једног смо ранили. А чињеница да двије од ових особа више не ходају по лицу Земље - то је добра ствар".

Портпарол талибана Забихулах Муџахид осудио је амерички ваздушни напад, рекавши да се ради о "јасном нападу на авганистанску територију", јавио је Ројтерс. Он је такође рекао да талибани очекују да преузму потпуну контролу над аеродромом када америчке снаге заврше повлачење из земље, што је заказано за уторак.

Портпарол Пентагона Кирби рекао је на брифингу у суботу да су пријетње аеродрому "и даље веома реалне, веома динамичне и пратимо их буквално у реалном времену. И, као што сам јуче рекао, ми предузимамо све неопходне мјере како бисмо били сигурни да ћемо остати фокусирани на тај ток пријетњи и чинити све што можемо за заштиту снага".

Безбједносне пријетње отежале су евакуацију Американаца и неких Авганистанаца.

"Чини се да у овом тренутку нема никаквих усаглашених напора да се извуку СИВ-ово (људи који посједују посебну имигрантску визу)", рекао је званичник Стејт департмента за Глас Америке са аеродрома. Али, дипартмент и даље настоји да евакуише особље локалне амбасаде, грађане САД и имаоце дозволе за стални боравак.

Америчка евакуација Авганистанаца на аеродрому значајно је смањена, а већина од преосталих 100 америчких цивилних службеника требало би да га напусти прије поноћи, рекао је званичник Стејт департмента који је у суботу разговарао са Гласом Америке под условом да остане анониман.

Аеродромски терминали су углавном празни, рекао је званичник, који је изразио помијешана осјећања у вези с операцијом.

"Осјећам фрустрацију због неуспјеха операције у цјелини", рекао је званичник, који је описао процес доношења одлука о евакуацији Авганистанаца као "хаотичан" и "субјективан".

"Али изузетно сам поносан на рад момака на терену, на врсту огољене дипломатије упознавања Авганистанаца, иако неки од нас нису знали језик", рекао је званичник.

У међувремену, Велика Британија је у суботу саопштила да ће обуставити летове ради евакуације цивила и почела је да враћа своје трупе и дипломате назад у земљу. Британија је у петак касно извијестила да је евакуисала више од 14.500 авганистанских и британских држављана откако су талибани преузели контролу над земљом прије двије недјеље.

Британија је окончала евакуацију дан након што је министар одбране Бен Волис са "дубоким жаљењем" објавио да је Британија престала с процесуирањем људи за евакуацију из Кабула, те напоменуо да многи британски држављани и Авганистанци који су радили с Британијом у Авганистану неће моћи да оду.

Француска је раније објавила да завршава процес евакуације у Авганистану.

Како се евакуација приводи крају, Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) позвала је у суботу на обезбјеђивање хуманитарне помоћи за више од седам милиона авганистанских пољопривредника суочених с погоршањем услова суше.

"Хитна подршка пољопривреди сада је кључна за сузбијање посљедица суше и погоршања ситуације у великим руралним подручјима Авганистана у наредним недјељама и мјесецима", рекао је директор ФАО Кју Донгју у саопштењу.

ФАО је описао сушу као "озбиљну" и саопштио да је њен утицај на Авганистанце погоршан расељавањем људи узрокованим сукобом и економским утицајем ковида 19.

Дописница Бијеле куће ВОА Патси Видакусвара допринијела је писању овог извјештавај. У извјештају су употријебљене неке информације агенција Асошијетед прес, Фанс прес и Ројтерс.

Независне новине