КОРОНА ПОНОВО УВОДИ ОНЛАЈН ЛЕКЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

КОРОНА ПОНОВО УВОДИ ОНЛАЈН ЛЕКЦИЈЕ


БАЊАЛУКА - Вирус корона поново уводи онлајн лекције у школе у Српској, а наставу на даљину прате три одјељења основаца и једно средњошколаца у којима је потврђена зараза код неколико ученика.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, по једно одјељење наставу прати онлајн у основним школама “Бранко Ћопић” и “Доситеј Обрадовић” у Бањалуци, те “Шамац” у Шамцу. Осим тога, наставу на даљину прати и једно одјељење гимназијалаца из бањалучке Гимназије. Према сазнањима “Гласа Српске”, у изолацији је и јасличка група из дервентског вртића “Трол”.

Директорица ОШ “Бранко Ћопић” Бранка Шпирић каже да је у изолацији друго одјељење деветог разреда, укупно 26 ученика.

- Зараза је потврђена код четири ученика из тог одјељења, тако да смо се уз договор са Хигијенско-епидемиолошком службом (ХЕС) Дома здравља опредијелили за онлајн наставу како бисмо сачували здравље осталих ученика.
Ђацима је одређена изолација у трајању од 14 дана. На приједлог ХЕС-а наставници долазе на наставу и не скидају маске - рекла је Шпирићева и истакла да ђацима шаљу материјале путем вајбер групе.

Додала је да се прати здравствено стање заражених и изолованих ђака и у складу с тим биће продужаване даље мјере. Истакла је да се ђаци добро осјећају.

У бањалучкој Гимназији појашњавају да је препорука ХЕС-а да, чим се код више од два ученика примијете слични симптоми и тест потврди да су позитивни, одјељење иде у изолацију.

- Ђаци су у изолацији до 17. септембра. У нашој школи вакцинисано је 95 одсто радника, водимо рачуна о растојању, не скидамо маске, тако да је изоловано само то одјељење ученика и сви су добро - рекла је помоћница директора у бањалучкој Гимназији Сандријела Касагић и додала да ношење маске није штетно по здравље, те апеловала на надлежне да у вријеме епидемије заразне болести ношење маске ипак треба да буде обавезно, а не препоручено. Истакла је да је и она родитељ дјетета из основне школе које је тренутно у изолацији, те да према препоруци епидемиолога долази на посао са маском, као и сви остали до евентуалне појаве симптома.

Иако имају спорадичних случајева заразе, у бањалучкој ОШ “Иво Андрић” за сада сва одјељења лекције савладавају у школским клупама.

- Препорука епидемиолога је да, уколико има више од двоје заражених ђака, цијело одјељење иде у изолацију. Само у једном одјељењу имамо два позитивна ученика, тако да остали долазе на часове са маскама - појаснила је директорица те школе Жељка Опачић.

Према ријечима епидемиолога бијељинског Дома здравља Младена Грујичића, у том граду у изолацији је 12 дјеце школског узраста.

Директорица дервентског вртића “Трол” Гордана Симић потврдила је да је вирус корона потврђен код једне васпитачице, због чега су у изолацију отишле и њене двије колегинице, те група дјеце са којом је она радила.

- Препорука је да са дјецом у изолацији остаје и један родитељ, да их не остављају на чување бакама и дједовима. Појачали смо све мјере хигијене и дезинфекције - рекла је Симићева.

Информација да са дјететом које је у изолацији треба да се изолује један родитељ, док други може “слободно” да се креће збунила је родитеље у најмлађем граду Српске. Међутим, епидемиолог у тамошњем Дому здравља Милена Бјеговић Ђујић појашњава да, с обзиром на то да су дјеца јасличког узраста, неко мора да их чува.

- Препорука је да се дијете и један родитељ изолују од осталих чланова породице у посебну собу, да се поведе рачуна о дезинфекцији у трајању од 14 дана, док се обољели изолују на десет дана. Свакодневно пратимо њихово здравствено стање и доносимо одлуке у складу с тим. Други родитељ нема контакт с њима и са маском на лицу наставља своје редовне активности - објаснила је Бјеговић Ђујић. Додаје да, уколико дијете и родитељ који су изоловани добију симптоме, цијела породица се изолује.

(ГласСрпске)