ВОЛОНТЕРИ ИЗ ТРЕБИЊА ЧУВАЈУ СРЕДНОВЈЕКОВНО НАСЉЕЂЕ ОД ЗАБОРАВА :: Semberija INFO ::

 

ВОЛОНТЕРИ ИЗ ТРЕБИЊА ЧУВАЈУ СРЕДНОВЈЕКОВНО НАСЉЕЂЕ ОД ЗАБОРАВА


Група младих Требињаца покренула је акцију заштите и уређења средњовјековних некропола на подручју овог града од којих поједине имају изузетну културно-историјску вриједност.

Волонтер Зорица Гњато рекла је да се придружила пројекту “У камену уклесано” Фондације “Мак Диздар”, да би заједно са још неколико младих из Требиња адекватно обиљежила неке од најзначајнијих локалитета из периода 13, 14. и 15. вијека.

Она је истакла да су у протеклом периоду обишли некрополу стећака на подручју села Горње Гранчарево код Требиња, гдје, према процјени, има око 100 средњовјековних надгробних плоча и сандука.

– То је изузетно богат локалитет стећака. На каменим плочама и сандуцима веома су ријетки натписи, али на појединим се може видјети крст – навела је Зорица Гњато.

Према њеним ријечима, од мјештана су сазнали да се подручје гдје се налазе стећци зове Варин бријег и да је на том локалитету постојала црква која је била посвећена Светој Варвари.

– Код мјештана постоји легенда да су то римске и грчке гробнице. То је случај и у другим селима која смо обишли. Међутим, оно што је сигурно, ријеч је о средњовјековним гробницама, што потврђује и бројна литература – навела је она.

Осим села Горње Гранчарево, млади из Требиња су посјетили и село Месаре, у којем се на сеоском гробљу налази десетак стећака.

Волонтер Лазар Сорајић каже да му је досадашње учествовање у пројекту донијело додатно знање о средњовјековним некрополама на подручју Требиња.

Он каже да се изненадио када је заједно са осталим волонтерима и археологом Ђорђем Одавићем обишао надробну плочу са натписом попа Бокчина у насељу Полице.

– Археолог Одавић нас је довео до локације гдје је гроб попа Бокчина из 14. вијека. На два природна камена су уклесани натпис, крст, розете. Гроб се налази на приватној земљи, али има велики културно-историјски значај за наш град, који, нажалост, није довољно искоришћен – истакао је Сорајић.

Сорајић каже да је локалитет гдје је сахрањен поп Бокчин запуштен, због чега ће у наредним данима покренути акцију чишћења и уређења цијелог простора.

– Контактираћемо власника земљишта да нам да дозволу за чишћење, а затим, у сарадњи са предузећем `Комунално` уредити цијели локалитет – каже Сорајић.

Волонтери имају и намјену да покрену означавање појединих некропола у непосредној близини града, али постављање табли са основним информација о локалитету средњовјековног културно-историјског насљеђа.

На подручју Требиња налази се велики број средњовјековних споменика, од којих се поједине некрополе налазе под заштитом државе, али њихов значај још није довољно представљен широј јавности.

Српска инфо