Патријарх Порфирије: Завјет јединства оставио нам Свети Сава :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије: Завјет јединства оставио нам Свети Сава


Фото - Танјуг / АП
Јеванђељски завјет јединства оставио нам је у аманет Свети Сава, рекао је патријарх Порфирије, на централној манифестацији у Београду посвећеној обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

"Бог је створио сваког човјека и сваки људски род по својој слици и прилици, а Бог је савршен по природи, од Светог Оца, Сина и Духа. Сваки човјек је створен са својим даровима и способностима, и са својинм личним печатом, а опет је у заједници са свим људима различит од њих. Али не против њих. Човјек може да спозна себе тек у комуникацији са другим људима. Зато је прва заповијест била о породици, биће двоје једно", нагласио је патријарх Порфирије, преноси РТРС.

Он наглашава да морамо спознати и своје слабости, како би се исправили и били бољи.

"У предању ономе што је наша прошлост, треба да тражимо најбоље и црпећи из тога ићи напријед. Не могу нам други из својих интерпретација говорити ко смо ми", поручио је патријарх српски.

Патријарх Порфирије наглашава да јединство не смије бити деструктивно.

"Такво би нам се вратило као бумеранг који би нас раскомадао. Не можеш бити свјетски, а да ниси свој. Не можеш поштовати другога и његову слободу, а да не поштујеш себе и своју слободу. Али исто тако неће те поштовати ни други, ако ти не поштујеш своје", нагласио је патријарх Порфирије.

Независне новине