Вучић: Празник слободе, јединства и мира :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Празник слободе, јединства и мира


БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на централној манифестацији обиљежавања Дана српској јединства, слободе и националне заставе, да се ради о празнику идентитета, који јасно говори ко смо, одакле долазимо и гдје идемо.

Вучић је, на почетку свог говора, указао да је краљ Петар Први Карађорђевић уручио јуна и новембра 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци, те подвукао да ниједна од њих, није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.


„Јунаци којима је поверен задатака да се старају о застави прошли су све битке Балканског рата, и Првог светског рата да би на данашњи дан јуришајући под тим барјацима кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим српским јунацима, Нашим прецима јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде, албанске споменице", нагласио је он.

Вучић је казао да им је српска тробојка црвено, плаво, бијела била важнија, већа и преча од живота јер је опомињала да слобода Србије нема цијену ни алтернативу. Зато су, додаје, барјактари гинули, али су заставе преживјеле.

„Њих није било, али застава увек јесте. Због њих и свих других који су под том заставом и славу,дали животе данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе", поручио је он.

Вучић је истакао да је то празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура традиција и вјера, али и вриједности цијелог друштва, који чине једну државу цивилизованом, уређеном, способном да памти али и да зна зашто и ста јој је чинити.

​Танјуг / Глас Српске