"ОВЕРИЛИ" АУТО-ПУТ БЕОГРАД - САРАЈЕВО: ТОКОМ ЗВАНИЧНЕ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ ТУРСКОЈ ПОТПИСАНО НЕКОЛИКО ВАЖНИХ ДОКУМЕНАТА :: Semberija INFO ::

 

"ОВЕРИЛИ" АУТО-ПУТ БЕОГРАД - САРАЈЕВО: ТОКОМ ЗВАНИЧНЕ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ ТУРСКОЈ ПОТПИСАНО НЕКОЛИКО ВАЖНИХ ДОКУМЕНАТА


Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потписали су у Анкари ревидирани Уговор о слободној трговини између Турске и БиХ
 
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потписали су у Анкари ревидирани Уговор о слободној трговини између Турске и БиХ и Меморандум о разумевању у вези са изградњом ауто-пута Београд - Сарајево, којим је предвиђена динамизација процеса у изградњи дела пута који пролази кроз БиХ. Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић и представник хрватског члана Председништва Вања Филиповић састанком са Ердоганом започели су званичну посету Анкари.
 
Ердоган је рекао да је потписан и Споразум о слободној трговини, што ће допринети трговинској размени од милијарду евра.
 
- Ауто-пут Сарајево - Београд ће допринети развоју целе БиХ. Зато смо потписали и Меморандум о разумевању. Разговарали смо и о областима енергетике, туризма, пољопривреде и сточарства. Настављамо да подстичемо приватне компаније да послују и улажу у БиХ. Радимо на јачању веза на пољу културе и људских односа - истакао је Ердоган.
 
Додика је, уз највеће почасти, пред председничком Палатом Турске дочекао лично Ердоган. После интонирања химни и руковања са члановима делегација, уследио је састанак. Додик се после сусрета захвалио Ердогану на чврстом ставу и залагању за формирање власти у БиХ. Рекао је да разуме председника Турске који подржава улазак БиХ у НАТО, јер је и Турска чланица НАТО.
 
- Желим да изразим задовољство, јер је председник Турске био спреман да саслуша и цени наше разлике у погледу приступа о НАТО путу који ми имамо у БиХ - истакао је Додик.
 
Поновио је да је неопходно што пре формирати, како би ова земља наставила нормално да функционише.
 
- У БиХ постоји сарадња кроз партнерство за мир које смо спремни да обновимо, а дилеме и разлике, које ми имамо у БиХ већ су познате - рекао је Додик.
 
Лидер Турске је казао да БиХ представља прави мозаик Балкана због чега су мир и стабилност у БиХ од велике важности за мир у целој Европи, не само на Балкану:
 
- Што се тиче трилатералних односа БиХ, Турске и Србије, истакли смо да желимо да остваримо и те састанке што пре - рекао је Ердоган.