ЈОАНИКИЈЕ: ЂУКАНОВИЋУ НИЈЕ СМЕТАЛА ПОДРШКА ЦРКВЕ :: Semberija INFO ::

 

ЈОАНИКИЈЕ: ЂУКАНОВИЋУ НИЈЕ СМЕТАЛА ПОДРШКА ЦРКВЕ


ПОДГОРИЦА - Предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу није сметала подршка цркве и много је пута разговарао и тражио разговор са митрополитом Амфилохијем, изјавио је митрополит црногрско-приморски Јоаникије.

У емисији "Аргументи" на РТЦГ, он је синоћ рекао да црква мора да се брани ако се политика на најгрубљи начин мијеша у послове цркве и вјере.

Митрополит Јоаникије је казао да око свих ствари гдје се помињу сукоби, пријетње и слично, треба питати предсједника државе Мила Ђукановића, који је по питању вјере и послова цркве, већ много пута до сада прекшио Устав Црне Горе и најгрубље се умијешао као политичар.

На питање о одговорности поводом догађаја који су се на Цетињу десили уочи и током његовог устоличења, митрополит Јоанике је казао да би волио да му неко објасни у чему је његова одговорност у оном лошем што се догодило.

"То није било само моје право. Нисам ја крив што је то тако, ми смо учинили све да не дође до братског крвопролића и смањили смо веома тај свечани скуп. Одустало се од устоличења онаквог какво је требало да буде...", казао је он.
Одговарајући на питање зашто се устоличење није организовало у Подгорици или у неком другом граду, митрополит Јоаникије је казао да он нема право да угрози митрополију, а тиме би вјера, односно православље, било угрожено, била би угрожена Црна Гора

"Ако неко хоце да оспори Митрополију, Српској цркви како год, то право да устоличи митрополита у Цетињском манастиру, нека то покуша путем судова, тужби, процедура... Боље је да увијек пођемо од права, посебно када су конфкликти у питању. Лако ћемо утврдити ко је крив", рекао је митрополит Јоаникије.

Јоаникије каже и да би настао хаос у цијелој Црној Гори да је устоличење уприличено на неком другом мјесту.

"Ако је један континуитет јасан, и исторјски и правни и имовински, то је континуитет МЦП, која непрестано фукционише 800 година, наравно под различитим називима. То је златна нит и по чему се она у сваком погледу препознаје. Да ја сада под притиском власти угрозим то, одустајући од права цркве, био бих ја крив. Немам право не то", поручио је он.
Митрополит Јоаникије је казао да не може да заборави Ðукановићу оно што је урадио на штету СПЦ и МЦП.

"Поштујем и државу и предсједника и власти, и не бих желио да се мијешам у политику, ако се политика грубо мијеша у цркву и вјеру, тамо гдје јој није мјесто. Заступам строго поштовање начела, никакав проблем ако има наде да се спусте тензије да се свако бави својим послом. Све вријеме се бави црквом, да смо ми овдје руска инсталација, дио руског империјализма, великоспрксог национализма, то што говори нема везе са истином. Ми нисмо инсталација никакве политике, већ институција коју је установио господ Исус Христос, а у организационом смислу Свети Сава", навео је он.
Митрополити Јоаникије је казао и да Ђукановић никада није тражио да се виде.

На питање о каононски непризнатој Црногорској православној цркви, он је истакао да поштују право свих да се удруже и стварају вјерска удружења.

"Може свако да верује у шта хоће и да не вјерује, ми то поштујемо. Што се тиче ЦПЦ, она нигдје није регистрована у цркви. Она је регистрована при држави. Не постоји ниједна канонска православна црква која је признаје, не постоји ниједан каконски храм у којем они могу да служе. Шта ми има ту да причамо. Поштујем њихову слободу, они имају право и да се моле, ако се моле и да граде храмове, примају донације, баве хуманитарним радом, али немају право да посежу за нечим што није њихово", навео је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да СПЦ нема никакав проблем са ЦПЦ док се она бави својим послом у свом дјелокругу.

"Када хоће да узурпира оно што није њено, то и народ врло брзо региструје. И та организација је много пута послужила за нижу политчку употребу, не ону праву, него квази. Гдје су њени вијерници, то је мали број Цетињана, да их питамо гдје су крштени. Могу да се крсте колико год хоће, нико им то не брани, имају сву слободу овог свијета. Имају слободу све док не угрожавају права другога", нагласио је митрополит Јоаникије.
 
(Тањуг)