НАЈСТАРИЈИ ЖИВИ БОРАЦ НОР-А ИШАО У РАТ СА САМО 17 ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

НАЈСТАРИЈИ ЖИВИ БОРАЦ НОР-А ИШАО У РАТ СА САМО 17 ГОДИНА


ТЕСЛИЋ - Милош Кесић, пензионер из Завидовића са адресом у Теслићу, рођен је 1926. године , а са само 17 година прикључио се Народноослободилачкој војсци, што га чини најстаријим живим борцем НОР-а.

Потврдила је ово за "Независне новине" његова унука Милена Кесић, која не крије понос на свог дједа, који је тако млад одлучио да се бори за слободу и отаџбину. Како нам је Кесићева пренијела дједове ријечи, он се борби у Другом свјетском рату прикључио 1943. године , али каже да је истакао да је то желио да учини и раније.

"Он је већ 1941. године хтио да се прикључи рату, али због тога што је тада имао само 15 година нису му дозволили", рекла је Кесићева. Додала је да се њен дјед борио у Крајишкој бригади те да је након рата 12 година био предсједник Савеза удружења бораца НОР-а.

"Таква су тада била времена, сви су се, и млади и стари, борили против окупатора, само што се и мачке нису ишле борити", рекао је Кесић, присјећајући се Другог свјетског рата. Додао је да му није било тешко ићи у рат, већ да су тада у рат ишли с поносом, јер су бранили слободу и отаџбину. Истакао је да су тако били и васпитани, да је тада била част ићи у борбу за своју домовину.

Да су данас ипак другачија времена, истакла је његова унука, која каже да јој је непојмљиво сада, када живимо у миру, замислити ратно стање.

"Не могу да замислим да се сада неко са само 17 година, колико је мој дјед имао када је отишао у борбу, прикључи рату", казала је Кесићева.

Кесић је, како тврди његова унука, цијели живот био војно лице, а у Завидовићима, гдје су живјели прије посљедњег рата у БиХ, био је начелник полиције.

"У рату смо се преселили у Теслић, гдје и данас живимо. Након посљедњег рата није више учествовао у обиљежавањима бораца НОР-а, па је можда зато дошло до забуне да се тврди да је најстарији члан НОР-а преминуо прије неколико дана", казала је Кесићева, алудирајући на вијест да је најстарији преживјели учесник НОР-а Спасоје Ђенић из Дервенте, који је преминуо у четвртак, у 93. години. Тада је предсједник Градске организације СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић рекао да је Ђенић био најстарији учесник НОР-а по евиденцији коју има ова организација.
 
(Независне)