Данас се обиљежава Дан старих :: Semberija INFO ::

 

Данас се обиљежава Дан старих


Међународни дан старијих особа је посебан дан за старије особе широм свијета. Међународни дан старијих особа се обиллежава данас,1. октобра, са циљем да се нагласи колико је важно прилагодити окружење у коме живимо потребама и способностима становника трећег доба.

Старење популације данас представља један од највећих успјеха човјечанства, али и један од највећих јавноздравствених изазова. Неопходно је истаћи да је удио особа старијих од 60 година у порасту и да се тај тренд наставља са једне стране усљед опадајуће стопе наталитета, а са друге стране усљед повећања дужине животног вијека.

Необраћање пажње на старије особе значи да се не обраћа пажња на 20 посто свјетске популације до 2030. године, када ће бити више људи старијих од 60 година него дјеце млађе од 10 година, при чему ће те брзе промјене у старосној структури прије свега захватити земље у развоју.

Обиљежавање Међународног дана старијих особа има за циљ да укаже јавности да је уважавање демографских трендова и социјална инклузија старијих особа од пресудне важности за креирање одрживе урбане средине која промовише једнакост, благостање и просперитет заједнички за све грађане.

Агенције