ГОРИВО НА ПУМПАМА У СРПСКОЈ СКУПЉЕ ЗА ОСАМ ФЕНИНГА :: Semberija INFO ::

 

ГОРИВО НА ПУМПАМА У СРПСКОЈ СКУПЉЕ ЗА ОСАМ ФЕНИНГА


На бензинским пумпама широм Српске од данас ће купце дочекати нове цијене горива, а на некима од њих дизел, али и бензин, биће скупљи и за осам фенинга по литру.

Милован Бајић, директор "Крајинапетрола" из Бањалуке, у разговору за "Независне новине" истиче да су од данас цијене на њиховим пумпама увећане осам фенинга по литру.

"Свјесни смо да цијене нафте на свјетском тржишту расту, што се одражава на наше тржиште, али шта је разлог тако виског раста није нам јасно, будући да нафте има на тржишту и немамо проблем приликом набавке", казао је Бајић и додао да нико не зна када ће се зауставити тај тренд раста.

Да ће доћи до већих цијена горива, али и течног нафтног гаса (ТНГ), "Независним" је јуче потврдио и Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС.

"Јуче (понедјељак) је нафта брент на Лондонској берзи премашила 704 долара по тони или 81 долар по барелу, што је значајно повећање у веома кратком периоду, тако да је поскупљење горива практично пред вратима и очекује се да ће сви дистрибутери нафтних деривата на бензинским станицама већ у наредних дан-два повећати цијене за све деривате у просјеку од пет до седам фенинга", казао је он.

Истиче да су се досадашње цијене кретале у просјеку од 2,11 до 2,19 КМ за БМБ95 и 2,04 до 2,1 КМ за ЕД5, те ТНГ-а од 1,19 до 1,31 КМ, зависно од дистрибутера и регије.

"Ово што се тренутно дешава је наставак поремећаја због пандемије, али оно што мене брине је енергетска криза која је пред вратима, првенствено због логистичких проблема, а то је примјетно у Великој Британији, што је индикативно", казао је Тришић.

Истиче да се потражња за енергијом враћа на реални ниво те да се велике економије законским регулативама окрећу према тзв. зеленој енергији, а конвенционална постројења за производњу се постепено искључују са система мрежа.

"Тако тренд повећања потрошње доводи тржишта у ситуацију да се сусрећу с дефицитом свих обллика енергије. Мислим да ће овај тренд трајати и у наредном периоду, па и до краја године", појаснио је Тришић.

Упозорава да у Српској може доћи до ланчаног поскупљења свих производа, јер компаније нису спремне да компензују и да раде за мањи профит.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, истиче да више цијене горива на пумпама представљају огроман проблем, како за грађане, тако и за превознике.

"Поскупљењем горива долази до поскупљења свих других производа, а цијена превоза остаје иста, тако да је сувишно говорити шта свако поскупљење представља превозницима", казао је Грбић. Додаје да превозницима ништа не преостаје него да закључавају фирме и да продају камионе, те да иду путем Велике Британије.

"Плата возача у Великој Британији достиже и 4.000 КМ, тако да нам је то једина шанса да прехранимо породице.
Настави ли се тренд раста цијена горива доћи ћемо у ситуацију да у РС неће имати ко да довезе килограм брашана и лијекове", казао је Грбић.

Да су више цијене горива удар на џеп потрошача, сматра и Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

"Гориво је главни покретач лавине поскупљења која не престаје уназад шест мјесеци. Стога је ово додатно поскупљње нереално што се тиче потрошача, јер ће се одразити на скупљу потошачку корпу", закључила је Марићева.

(Независне)