Отворен Деветнаести међународни сајам “Интерагро 2021”: Сајам је добра прилика и могућност за унапређење пољопривреде :: Semberija INFO ::

 

Отворен Деветнаести међународни сајам “Интерагро 2021”: Сајам је добра прилика и могућност за унапређење пољопривреде


Уз присуство 120 излагача из Републике Српске и региона, у организацији предузећа АД ,,Град’’, на четири хиљаде метара квадратних отвореног и двије хиљаде метара квадратних затвореног изложбеног простора у оквиру сајамске хале Агротржног центра “Кнез Иво од Семберије”, на којем је изложена пољопривредна механизација, сјеменски и садни материјал, средства за заштиту и узгој биља, минерална ђубрива, поврће, воће, прехрамбени производи, мед и пчелињи производи, отворен је овогодишњи Деветнаести међународни пољопривредни сајам “Интерагро 2021” у Бијељини.



Отворивши овогодишњи сајам, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић изјавио је да је овогодишњи сајам пољопривреде у Бијељини успјешан, иако је организован у тешким временима.



“Ово што видимо овдје огледало је стања у сектору пољопривреде и по овоме се може закључити да пољопривредна производња у БиХ и Републици Српској има перспективу. Имали смо једну тешку, изазовну и сушну годину, сличну 2017. години у аграру. Овогодишња суша највећи данак узела је овдје у Семберији. Ипак, имали смо одличну динамику исплате подстицаја. Из Компензационог фонда издвојили смо додатна средства за пољопривреду, тако да ћемо, уз постојећих 75 милиона у аграрном буџету, издвојити додатних тринаест милиона за пољопривреду”, изјавио је министар Пашалић, нагласивши да је у протеклим годинама, посебно од 2014. године, инвестирано пуно новца у наводњавање. У Семберији су оспособљени системи за наводњавање у Црњелову и Батковићу, ускоро почиње изградња система за наводњавање у Којчиновцу. 



Вриједност пољопривредне производње у РС процијењена је на 1,7 милијарди КМ и тај износ ће, упркос суши и смањењу приноса кукуруза, бити и остварен”. Министар Пашалић је истакао да је усвојена дугорочна стратегија развоја пољопривреде, да пољопривредна производња учествује са девет одсто у БДП-у и да је у прерађивачком сектору запослено око девет хиљада радника.

Сташа Кошарац, министар вањске трговине и економских односа у Савјету министара БиХ, говорио је о негативном утицају пандемије вируса корона на привреду и пољопривреду, али је нагласио и потребу заштите домаће производње.



“Ми смо опредијељени за освајање нових тржишта и за јачи наступ на тржишту Европске уније. Тржиште ЕУ је од изузетног значаја за сваког нашег произвођача, као што је значајан и излазак на друга тржишта”, нагласио је Кошарац. 

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, изјавио је да овакве сајамске манифестације представљају добру прилику за представљање најбољих технолошких достигнућа у пољопривреди, да служе за размјену искустава, али да поспјешују и афирмацију семберске пољопривреде.



О значају сајамских манифестација и умрежавању привредника говорили су и предсједници привредних комора Војводине и Бањалуке, Бошко Вучуревић и Горан Рачић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић