ЦИЈЕНА ГАСА ПРАЗНИЋЕ НОВЧАНИКЕ ГРАЂАНА И ПРИВРЕДЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНА ГАСА ПРАЗНИЋЕ НОВЧАНИКЕ ГРАЂАНА И ПРИВРЕДЕ


Извјесно је да ће цијене природног гаса у БиХ расти, те би овај скок могао више да кошта кориснике у ФБиХ него оне у РС, јер је потрошња гаса у Српској равномјерна, што се не може рећи за Федерацију, посебно Сарајево, потврдили су за "Независне новине" економски и гасни експерти.

Наиме, цијене природног гаса на европском тржишту ових дана варирају, и док су прије неколико дана досегле историјске рекордне висине од скоро 2.000 долара за 1.000 кубика, након што је Владимир Путин, предсједник Русије, јуче изјавио да је ова земља спремна да повећа испоруке на континент, цијене су пале за 22 одсто, те сада износе 973 долара за 1.000 кубних метара.

Како је Алмир Бећаревић, гасни експерт, за "Независне новине" појаснио, рекордне цијене које посљедњих дана варирају су цијене за краткорочне трговине, односно да су то, како је навео, цијене куповине природног гаса за потребе које нису дугорочне.

"'Гаспром' је имао праксу, а и многе земље су то урадиле, да преко својих уговора не прати те цијене, већ су оне везане за кретање цијена нафте и нафтних деривата", рекао је Бећаревић.

Додао је да се мора схватити разлика између ових цијена јер један је начин формирања цијена "Гаспрома", а други за, тренутно, краткорочне трговине.

"Чињеница је да до раста цијена долази и код 'Гаспромових' уговора, због пораста цијена нафте и нафтних деривата", рекао је Бећаревић, истичући да постоји разлика и када је ријеч о ситуацији у Српској и ФБиХ.

"У РС потрошња гаса је углавном везана за 'Бирач' Зворник и она је равномјерна, док у ФБиХ, посебно у граду Сарајеву, то није случај и тренутно је цијена из Турског тока повећана за више од 100 одсто те има свој даљи раст", рекао је Бећаревић, додајући да према његовим сазнањима компанија "Енергоинвест" продаје гас испод цијене коштања.

"Федерални министар енергетике је рекао да ће се та разлика покривати из прихода остварених од 'БХ гаса', тако да ће се приходи узимати од 'БХ гаса' да би се давали 'Енергоинвесту', а онда ће 'Енергоинвест' од тог новца плаћати обавезе 'Гаспрому' и опет враћати 'БХ гасу'. То су бесмислене ствари", поручио је Бећаревић, додајући да се све промијенило у гасној привреди што се тиче "Гаспрома", јер, како је навео, то више није флексибилна набавка гаса каква је била преко Украјине.

"Уведен је потпуно нови начин испоруке гаса, а цијене прате оно што се тиче нафте и нафтних деривата", казао је Бећаревић, процјењујући да ће се цијена гаса наредне године у ФБиХ морати повећати од 25 до 40 одсто.

Економски аналитичар Амир Чавалић је потврдио да је извјесно да ће доћи до раста цијена природног гаса, те да је непознато колики ће тај раст бити.

Додао је да ће овим растом бити највише погођени становници Сарајева те привредни субјекти који користе гас.
"Прије свега ће бити погођен Кантон Сарајево, јер кад погледамо по увозу највише се односи на испоруку гаса у овај кантон зарад гријања", закључио је Чавалић.

Како су за "Независне новине" казали у компанији "Гас рес", тржиште природног гаса у Европи ове јесени је веома турбулентно и то се најјасније одражава у наглом скоку цијена енергената на европским и свјетским берзама.

"Иако релативно мало, али са великим потенцијалом развоја, и гасно тржиште Републике Српске не може остати сасвим имуно на потресе свјетског гасног тржишта. Цијене природног гаса у Српској су досад биле стабилне, њихов раст је био умјерен и није био директно повезан с енормним растом цијена гаса на берзама у Европи", рекли су у овој компанији, која је уједно и једини увозник природног гаса у Српској.

Додали су да су у интензивним и константним преговорима са пословним партнерима у Руској Федерацији с циљем да се стабилност цијена и сигурност снабдијевања природним гасом задржи и у наредном периоду.

До закључења овог броја "Независних новина" нисмо добили одговор из компаније "Енергоинвест", иако смо им питања послали прије више од седам дана.

(Независне)