Едукација о опасностима на интернету потребна и дјеци и одраслима: И родитељи “изгубљени” у виртуелном свијету :: Semberija INFO ::

 

Едукација о опасностима на интернету потребна и дјеци и одраслима: И родитељи “изгубљени” у виртуелном свијету


БАЊАЛУКА - “Јутјуб”, видео-игрице па чак и друштвене мреже свакодневица су већине малишана у Српској, а како би осим предности на вријеме увидјели и опасности које вребају са интернета, попут сексуалних предатора, у помоћ су прискочили школа и инспектори који наставнике настоје упознати са врстама и облицима насиља у дигиталном окружењу те мјерама заштите које они треба да пренесу ученицима, али и родитељима.

Да су дјеца у Српској на мети виртуелних предатора свједоче подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, према којима је од јануара до августа ове године евидентирано осам кривичних дјела у вези са искоришћавањем дјеце за порнографију, а два су се тицала упознавања дјеце са порнографијом. Навели су да је једно кривично дјело било у вези са искоришћавањем компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичног дјела сексуалног злостављања или искоришћавања дјетета.

Инспектори Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а РС у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС реализују обуку на тему “Безбједност дјеце у дигиталном свијету”, која је намијењена за наставнике предмета “Дигитални свијет” који од ове школске године изучавају ученици другог разреда основне школе. Циљ ове едукације, како су навели у МУП-у, је наставницима пренијети знања и искуства која се односе на предности и опасности у вези са коришћењем интернета и дигиталних технологија, врсте и облике насиља у дигиталном окружењу, превентивне мјере и мјере заштите, а како би наставници били оспособљени да стечена знања пренесу дјеци, али и родитељима.

Социолози, педагози и психолози сагласни су да ни родитељи данас нису свјесни свих опасности које вребају са интернета, те да осим едукације ученика и одрасле треба упознати да друштвене мреже могу бити и те како опасне.

Социјални радник Бојана Делибашић Бјелић сматра да су обуке од изузетне важности не само за дјецу него и за наставно особље те за све који су неки начин су укључени у васпитање и одгој дјеце.

- На тај начин дјеца, а и ми одрасли, упознајемо се са опасностима које вребају преко интернета који је све присутнији у животима наше дјеце, јер је то неминовност савременог друштва - рекла је Делибашић Бјелић.

Психолог Александар Милић казао је да дјецу треба упућивати на непожељност отворености према свима те их упозорити да не откривају личне податке, јер све слике и подаци могу бити мотив сексуалних злостављача.

- У пракси психотерапије дјечице о овисностима видим потребу да се ради и са родитељима, јер се ни они без додатне едукације не могу довољно снаћи - рекао је Милић.

Са њим је сагласан и дјечији психотерапеут у едукацији и психолог Сњежана Кашиковић.

- Треба прво радити са родитељима јер ни они нису довољно информисани да препознају опасности у виртуелном свијету - рекла је Кашиковићева, додајући да родитељи због убрзаног темпа живота понекад нису довољно укључени у животе своје дјеце.

Социолог Иван Шијаковић казао је да се мора детаљно утврдити које су то све опасности на интернету на које малишани могу наићи.

- Живимо у виртуелном друштву и према томе морамо се припремати и видети које су све његове опасности, али наравно и које су предности. Када је реч о тако малом узрасту већ од првих школских година, онда је важно видети које су опасности, јер предности виде и сами - казао је Шијаковић.

Семинар

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић рекао је да сви наставници других разреда широм Српске морају проћи семинар који садржи три етапе, како би могли пренијети знање најмлађима.

- На првом дијелу семинара говорили смо уопште о дигиталном друштву и уређајима те важности увођења предмета “Дигитални свијет”. Други дио семинара одржали смо о темама попут безбједног коришћења дигиталних уређаја, заштити личних података, интернету и бонтону, док ће трећи, посљедњи дио семинара бити одржан до краја овог полугодишта - рекао је Дамјановић за “Глас Српске”. Како додаје, урађен је и приручник за наставнике, на основу којег се они припремају за час.


Глас Српске