ЗБОГ НЕСТАШИЦЕ ЧИПОВА ПРИВРЕДА БИХ ПОВЛАЧИ РУЧНУ :: Semberija INFO ::

 

ЗБОГ НЕСТАШИЦЕ ЧИПОВА ПРИВРЕДА БИХ ПОВЛАЧИ РУЧНУ


БАЊАЛУКА , САРАЈЕВО - Глобална несташица полупроводних чипова могла би се на бх. тржиште пренијети у најнегативнијем облику, јер, према мишљењима економских стручњака, иако је БиХ дио глобалног тржишта на крају смо производног ланца, а истовремено немамо ни капитал којим се овај проблем може превазићи.

На свјетском тржишту већ неко вријеме траје несташица полупроводника и чипова, и то највјероватније због прекида у раду фабрика чипова због пандемије ковида-19, америчко-кинеског трговинског сукоба те суше и несташице струје на Тајвану. Све то је негативно утицало на око 170 грана индустрије широм свијета, а међу њима и на неке од најпознатијих европских произвођача аутомобила као што су ФИАТ, "Мерцедес" те "Волксwаген", који су зауставили своју производњу.

Ова несташица утиче негативно и на произвођаче бијеле технике, рачунара, али и мобилних телефона.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе РС, за "Независне новине" је потврдио да се ово већ негативно одражава на бх. компаније те да се не може прецизно говорити о томе када би ова криза могла проћи.

"С обзиром на то да је аутомобилска индустрија генератор развоја високоразвијених држава западне Европе, прије свега мислим на Њемачку, Француску, Италију, а добар дио аутомобилске индустрије је пребачен на Чешку, Словачку, па и Пољску, дио тих производњи, односно компоненти за аутомобилску индустрију, прелази и на БиХ, због чега многа бх. предузећа већ имају пад наруџби", навео је Ћорић, додајући да је незахвално прецизирати када би овај проблем могао бити ријешен.

"Ми ни не назиремо када би овај проблем могао бити превазиђен. Ово се не односи само на аутомобилску индустрију, имамо сазнања и да ће ово довести до заустављања и других сегмената производње као што су на примјер произвођачи бијеле технике", рекао је Ћорић.

Истакао је да се електронски склопови већ наручују за 2023. годину , јер су сви полупроводници и чипови за цијелу 2022. годину већ резервисани.

"Ми смо дио тог глобалног тржишта, али смо на крају ланца и бићемо дефинитивно најпогођенији, јер немамо капитал који може то превазићи, а радимо најмање профитабилне послове", навео је Ћорић.

Како је истакао, у његовој породичној компанији "Мегамонт" из Челинца, у којој се раде дијелови за ФИАТ, приходи су већ пали за 30 одсто у посљедња три мјесеца.

Окретање ка ближим добављачима могуће рјешење кризе

Мирсад Јашарспахић, потпедсједник Привредне коморе ФБиХ, казао је да се компаније у ФБиХ још нису пожалиле на посљедице овог глобалног проблема, али да је извјесно ако несташица потраје да ће се одразити и на бх. компаније.
Додао је да ситуацију стално прате, те да се наруџбе у ауто-индустрији уговарају унапријед.

"Окретање наших добављача ближим балканским произвођачима може да анулира ове проблеме", рекао је Јашарспахић.

У компанији "Цаблеx" навели су да раде за сестринске куће у Словенији, али да већ осјећају поремећај на тржишту.
"Ми радимо један мали дио ауто-индустрије и каблове за задњу позицију свјетала, те то још функционише, али страхујемо да ће се ту нешто десити у скорије вријеме", навели су у овој компанији.

Додали су да такође раде дијелове за бијелу технику и то за компанију "Босх", те да су ту проблеми већ осјетнији.
"Видимо да наруџбе падају, а знамо и да њихове фабрике у Њемачкој раде три дана седмично, баш због несташице чипова, што се на неки начин одражава и на нас", казали су у"Цаблеxу" за "Независне новине".

Додали су да овај проблем замјењују неким другим пословима те да на тај начин успијевају одржати производњу константном.

Несташица полупроводнике утиче на све индустрије

Да недостатак полупроводника и чипова утиче и на рад оних који се не баве производњом ауто-дијелова или компоненти за бијелу технику, за "Независне новине" потврдио је Хасан Сарајлија  из компаније"Сејари"Сарајево, која је генерални заступник за "Исузу" и "Кроне" за БиХ.

Како је навео, у овој компанији су примијетили да су рокови за испоруку незапамћено дуги.

"Тако ви сада када наручујете ново возило, рок за испоруку је септембар или октобар 2022. године ", рекао је Сарајлија.

Додао је да овако дуге рокове не памте те да је ситуација била слична једино за вријеме економске кризе 2008. године.
"Тада су рокови били дуги због велике потражње, а сада због лошег снабдијевања компонентама", казао је Сарајлија. Глобална несташица сировина већ је утицала и на цијене аутомобила у свијету, те је сада, прена анализи коју су објавили њемачки медији, за нова кола потребно издвојити више новца.

"Мања понуда аутомобила доводи до раста цијена", рекао је Фердинанд Дуденхефер, шеф Института "Центер Аутомотиве Ресеарцх" (ЦАР) из Дуизбурга.

Иста судбина, по свему судећи, очекује и купце рачунара, паметних телефона или бијеле технике.
 
(Независне)