ЗБОГ КЛИМЕ ВЕЛИКИ ГУБИЦИ У ИТАЛИЈАНСКОЈ ПОЉОПРИВРЕДИ :: Semberija INFO ::

 

ЗБОГ КЛИМЕ ВЕЛИКИ ГУБИЦИ У ИТАЛИЈАНСКОЈ ПОЉОПРИВРЕДИ


Због климатских промјена производња меда у Италији је у овој години, у односу на прошлу, опала за 95 одсто, а у неким сјеверним покрајинама маслиновог уља је произведено чак 80 мање, пише дневни лист "Ил Фато котидијано", поводу Свјетског дана исхране, који се обиљежава данас.

Као посљедица климатских промјена опала је и производња вина највише у регији Тоскана, гдје је ове године произведено 25 одсто мање него прошле године.

Због тога што су зимске температуре прошле године, календарски касниле, у регији Лазио уништено је 70 одсто производње љешника. Истовремено због високих љетних температура парадајз је минулог љета пријевремено сазрио, није било могуће сакупити сав род из техничких разлога, па је око 20 одосто пропало.

Слично је и са другим пољопривредним културама као што је рижа, чији је род био 10 одсто нижи у односу на претходну годину. Италија производи половину од укупних потреба Европе.

Због климатских промјена драстично је опао и род воћа, прије свега крушака, брескви и кајсија.

Ове климатске промјене и њихов утицај на пропљопривредну производњу Италију је коштао, у протеклој деценији, више од 14 милијарди евра.

Због географског положаја Италије, климатске промјене су за 20 одсто брже или више изражене него другдје, тврди предсједница италијанског огранка Свјетске фондације за природу (WWФ) Ева Алеси.

Једна од посљедица је да пољопривредници у јужним покрајинама, на Сициљи и Сардинији на примјер, умјесто медитерансаких почињу да узгајају егзотично воће и поврће.

(Тањуг)