ЕКОЛОШКА БОМБА НА ОБАЛИ ЛИМА ПРИЈЕТИ ДА "ЕКСПЛОДИРА" :: Semberija INFO ::

 

ЕКОЛОШКА БОМБА НА ОБАЛИ ЛИМА ПРИЈЕТИ ДА "ЕКСПЛОДИРА"


РУДО - Дивља депонија у близини села Омачина, код Рудог, пријети да постане нова еколошка катастрофа у БиХ, јер не само да је подручје у близини језера и ријеке Лим постало нелегално одлагалиште отпада, те смеће неријетко заврши и у водотоку, већ депонија често гори, због чега угрожава здравље становника овог мјеста.

Наиме, како су у Центру за животну средину саопштили, ова депонија, која временом постаје све већа, често гори, те постоји сумња да се отпад организовано пали како би изгорио дио смећа.

"Горењем, токсичним димом и спирањем у језеро ова депонија онечишћује и ријеку и ваздух на километре од своје локације угрожавајући бројне становнике читавог региона. Притом се шири несносан смрад који има негативан утицај на околно становништво, али и потенцијале овог региона", навели су у Центру за животну средину.

Додали су да депонија представља својеврсну еколошку бомбу, са које се отпад даље шири Лимом и Дрином према Вишеграду. Истакли су да до сада нису предузети конкретни кораци да се депонија затвори и очисти.

"Општина Рудо је развила туристичку причу 'Водени ћиро'. Овај брод са посјетиоцима пролази тик поред депоније те на тај начин депонија угрожава овај вриједни пројекат, као и развој туризма у Вишеграду, који је добио замах улагањима која се дешавају посљедње деценије", саопштили су у Центру за животну средину.

Милица Кончар из Центра за животну средину за "Независне новине" је рекла да су у вези с овом депонијом послали ургентан упит Инспекцији у општини Рудо, те да су одговор добили након више од 15 дана.

"Јавили су нам да је то неформална депонија на којој отпад одлажу сви, јер је то прелазно ријешење и да би 2026. године требало да буде регионална депонија", рекла је Кончарева за "Независне новине", истичући да ова депонија није прихватљива чак ни као прелазно рјешење, јер је количина смећа на њој превелика да би била прелазно рјешење.
"Депоније никада не смију да се праве у таквој близини водотока ријеке, а ова депонија се налази на самој ивици ријеке", навела је Кончарева, додајући да ће послати одговор и тражити захтјев да Инспекција изађе на терену, те да ће тражити да се или нешто промијени или ће се обратити вишим нивоима власти.

Јасмин Садиковић, магистар заштите природе и животне средине који ради у Удружењу "Зелени Осијек" у Хрватској, на три километра од ове депоније има викендицу, а у разговору за "Независне новине" је казао да се ова депонија налази на самој обали ријеке Лим, односно Вишеградског језера, те да представља велики проблем за све становнике који живе у близини.

"Обратили смо се Центру за заштиту животне средине из Бањалуке за помоћ, који су послали захтјев за инспекцијски надзор према општини Рудо", навео је Садиковић, чији је отац родом из села Баре, које се налази у близини депоније. Додао је да, с обзиром на то како ова депонија изгледа, сумња да је направљена по правилима струке и да се одржава по закону.

"Она се често пали и депонира изнад језера, те све фекалије и штетне твари одлазе даље у језеро и загађују локално становништво", казао је Садиковић, истичући да се становништво жали и на смрад од паљења смећа.

"Та депонија се пали, и то врло организирано, не случајно. Киша која је падала прије неколико дана угасила је ватру на депонији, али чим се вријеме смири, она се поново пали. Моја викендица је три километра удаљена од депоније, у вечерњим сатима морамо затварати све прозоре јер се смрад шири, а људи који живе ближе депонији морају цијели дан држати прозоре затворене", рекао је Садиковић. Додао је да се депонија налази на свега неколико стотина метара од језера, те да тиме угрожава и рибљи свијет.

У Комуналној полицији општине Рудо су за "Независне новине" рекли да су упознати са проблемом одлагања комуналног отпада на несанитарној депонији у мјесту Омачина, те да Комунално предузеће "Услуга" Рудо врши одлагање прикупљеног комуналног отпада са подручја општине, јер је ово привремена локација за одлагање отпада.
Додали су да је Стратегијом управљања отпадом за период 2017-2026. године планирана изградња регионалне депоније за регију Фоча.

"Студија за избор локације која је урађена 2012. године је предложила локацију Рудине у Рогатици као најбољу опцију за ову регионалну депонију, али Просторним планом РС ту није предвиђена регионална депонија, тако да још и није одређена тачна локација за исту", навели су у Комуналној полицији, истичући да надлежне општинске и републичке инспекције врше контролу ове депоније и налажу одговарајуће мјере на отклањању неправилности, у циљу задовољења минималних услова за постојање исте.

(Независне)