Да ли су политички лидери у БиХ ближе договору након састанака са представницима међународне заједнице? :: Semberija INFO ::

 

Да ли су политички лидери у БиХ ближе договору након састанака са представницима међународне заједнице?


Да ли су политички лидери у Босни и Херцеговини ближи договору након низа састанака с представницима међународне заједнице? Грађани и даље не знају шта је на столу и да ли ће, када и какве бити измјене Устава и Изборног закона. Док странци поручују да су ту да разговарају, све су гласније спекулације о могућем приједлогу који за сада не одговара свим странама.

"Нисмо ангажовани у преговорима, ми помажемо разговоре" - изјавио је то Метју Палмер, амерички изасланик за изборне реформе у БиХ током посјете Босни и Херцеговини. Поновио је да Европска унија и Сједињене Државе нису дошле са спремним документом. Разговори, а не интервенција, посљедњих мјесеци постала је мантра међународне заједнице.

АМИР СУЖАњ, новинар БХР1

"Босна и Херцеговина и њени грађани још не знају шта могу рачунати и шта могу очекивати од ових емисара, и европских и америчких, с тим што ми имамо једно старо искуство - да од европских људи мало шта можемо очекивати, а да од америчких увијек нешто више очекујемо, него што они ураде", рекао је Сужањ.

Једино што је након дводневних разговора извјесно - Предсједништво ће се и даље бирати директно на изборима, супротно приједлозима који су долазили из СДА или СББ-а. Палмер је, дан прије доласка у Босну и Херцеговину, био конкретнији. Фокус је био на избору чланова Предсједништва БиХ - уз укидање етничке одреднице и ограничења броја чланова Предсједништва из једног
народа.

МАТЈУ ПАЛМЕР, изасланик САД-а за изборну реформу у БиХ (26. 10)

"Широко говорећи, то би била нека варијанта такозваног Филеовог или плутајућег модела, који омогућује одређена осигурања за оно што Драган Човић зове легитимним представљањем Хрвата", казао је Палмер.

Према приједлогу некадашњег евопског комесара за проширење, Штефана Филеа, принцип избора једног члана Предсједништва из Републике Српске остао би исти - побиједио би кандидат с највећим бројем гласова. У Федерацији БиХ бирала би се два члана Предсједништва. Први би био кандидат који је освојио највећи број гласова. Други би освојио други највећи број гласова под условом да више од 50 одсто буде из пет кантона у којима првопласирани није побиједио. Суштина - други члан Предсједништва не мора бити кандидат са другим укупним највећим бројем гласова. Ту се долази до проблема "вриједности гласа" по кантонима и опаски на рачун увођења, иако не формално, друге изборне јединице у Федерацији БиХ.

СРЕЋКО ЛАТАЛ, регионални уредник БИРН-а

"Један од Филеових модела, пошто их је било неколико, је дошао врло близу неког договора, иако је њега, колико се сјећам, тада одбио господин Човић, мада је Филеов модел у суштини гарантовао ХДЗ-у позицију у Предсједништву. Босна и Херцеговина може бити уређена, не као искључиво национална ни искључиво грађанска држава, него као нека комбинација између те двије крајности", казао је Латал .

Током ове посјете Метјуа Палмера и Анђелине Ајхорст, тешко је било и побројати све састанке. Некима су присуствовали и амбасадори и високи представник, политичари из власти и опозиције, и, таман кад се помислило да ће "дипломатска офанзива" изњедрити компромис - све остаде на разговорима. И то, углавном о Предсједништву БиХ. Проблематика избора делегата у домове народа, чини се, остала је у сјени.


БХРТ