​Организатори производње дувана из Семберије и Посавине упозоравају: Дефинитивно се гаси производња дувана у БиХ :: Semberija INFO ::

 

​Организатори производње дувана из Семберије и Посавине упозоравају: Дефинитивно се гаси производња дувана у БиХ


Организатори производње дувана из Бијељине Градачца, Орашја и Обудовца још једном су упозорили на данашњој конференцији за штампу, одржаној у бијељинском предузећу “Дуван”, да се због небриге државе дефинитвно гаси организована производња дувана у БиХ.



Максим Петровић, из Пољопривредне задруге “Обудовац” , упутио је апел надлежним интитуцијама да  сачувају производњу дувана која има стогодишњу традицију у БиХ. Он је истакао је да је ова задруга од октобра ове године у стечају.
“Имали смо педесетак коопераната у Посавини и Семберији. Годинама тражимо помоћ и разумијевање  од надлежних државних институција, али, они су остали нијеми на све наше вапаје. Радници су на чекању, наши кооперанти у неизвјесности шта даље да раде. Када се једном угаси ова производња, тешко ћемо је поново оживјети”, истакао је Петровић.

Игњо Бабић, представник “Духана” из Градачца каже да се гашењем ове привредне дјелатности угрожавају бројне егзистенције.
“Желимо да скренемо пажњу на алармантно стање у којем се нашла духанска производња у БиХ. Управа за индиректно опорезивање нам намеће измишљене пореске обавезе. Умјесто да се црно тржиште на вријеме елиминисало и да се дуванарима обезбиједила стимулативна откупна цијена и подстицај, УИО је почела измишљати додатне обавезе организаторима производње дувана, те је скоро довела до уништења организоване производње дувана.



Томислав Бенковић, в.д. директора фирме “Босанац “ из Орашја рекао је да УИО БиХ кажњава организаторе производње дувана, јер раде легално, у односу на оне који раде нелегално у области прераде дувана.
“Овај проблем се не може рјешавати репресивним методама. Производња дувана ће се највјероватније у скорије вријеме угасити. Званичне институције на овакав начин гасе радна мјеста и угрожавају на стотине породица које живе од ове производње”, рекао је Бенковић.

Светозар Михајловић, представник бијељинског “Дувана” изјавио је су сви досадашњи покушаји обраћања званичним институцијама у БиХ остали мртво слово на папиру.
“На помолу је гашење производње дувана која се сваке године смањује. Били смо довољно гласни, али одјека нема. Иде се ка томе да је производња дувана у БиХ реметилачки фактор за велике свјетске произвођаче дувана који желе освојити тржиште. Толерише се незаконит рад УИО БиХ која је обрачунала дупле порезе и, практично, конфисковала наша предузећа”,изјавио је Михајловић,  истакавши да је УИО БиХ и највећи кривац због постојања црног тржишта у БиХ, јер нису спријечили улазак шлепера са нелегалним цигаретама из региона. Он је нагласио да и ниска откупна цијена дувана, која са подстицајима износи око 3,85 КМ, произвођаче дувана води у директан  губитак, јер је производна цијена дувана достигла износ од 5,20 КМ по килограму.

Михајловић је подсјетио да је само по основу дуплог опорезивања бијељински “Дуван” до сада оштећен за око миллион КМ.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић