Данас се обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса: Шећерна болест озбиљно пријети! :: Semberija INFO ::

 

Данас се обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса: Шећерна болест озбиљно пријети!


Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се од 1991. Године према договору Међународне федерације дијабетичара и Свјетске здравствене организације као одговор на растућу забринутост због ескалирајуће пријетње здрављу коју представља дијабетес.

Дан рођења сир Фредерика Бантинга, медицинског научника који је био један од проналазача инзулина и први који је примијенио лијек на људима изабран је за Дан борбе против дијабетеса. Сваке године кампања Свјетског дана дијабетеса фокусира се на одређену тему. 

Процјењује се да у свијету од шећерне болести болује 463 милиона људи у доби од 20 до 79 година, а процјењује се да ће тај број нарасти на 700 милиона до 2045. године. Свака друга особа не зна да је обољела од шећерне болести, а још 374 милиона људи има поремећај подношења глукозе (пред дијабетес). У свијету сваке године од шећерне болести умире 4,2 милијона људи, односно 1 особа сваких 8 секунди, а готово половина је млађа од 60 година. Већина обољелих болује од шећерне болести типа 2 која се у 80 посто случајева може спријечити промјеном животних навика.

Будући да један од двоје обољелих у свијету нема постављену дијагнозу шећерне болести, рано откривање и лијечење су кључни у спречавању настанка компликација ове болести. Подизање свијести о знаковима, симптомима и ризичним чимбеницима су стога од велике важности за правовремено откривање шећерне болести.

Дијабетес је врло често болест која изискује знатна материјална средства, како за обољелу особу, тако и за породицу. Студија проведена у ЕУ показује да је до 75 посто трошкова здравства везаних за дијабетес узазвано хоспитализацијама и амбулантним лијечењем.

Лијечење пацијента са тип 2 дијабетесом и компликацијама може коштати и до 3,5 пута више него лијечење пацијента без компликација.

Циљ који је Свјетска Здравствена Организација поставила у погледу ширења дијабетеса је заустављање појаве ове болести, док су циљеви за неке друге масовне незаразне болести- смањење броја обољелих. То најбоље говори колики проблем представља дијабетес, по масовности оболијевања, трошковима лијечења, као и трошковима третмана компликација и других посљедица до којих дијабетес доводи.

Агенције