БЕРЛИН ПОЧИЊЕ ДА ДАЈЕ ВАКЦИНЕ ДЈЕЦИ ОД 5 ДО 11 ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

БЕРЛИН ПОЧИЊЕ ДА ДАЈЕ ВАКЦИНЕ ДЈЕЦИ ОД 5 ДО 11 ГОДИНА


Дјеца од 5 до 11 година ће моћи да почну да примају вакцине сљедеће недеље у Берлину, саопштили су данас здравствени званичници, чиме ће се та престоница прикључити осталим њемачким покрајинама у заказивању термина за вакцинацију млађе дјеце.

Дјеца у тој старосној групи ће моћи да добију прву дозу вакцине Фајзер/Бионтех у вакцинационим центрима у Берлину, који ће бити у школама, љекарским ординацијама и Националном музеју историје, пренио је АП.

Њемачко независно вакцинационо савјетодавно тијело саопштило је у четвртак да препоручује вакцинације за дјецу од 5 до 11 година, која имају придружене болести или су у блиском контакту са људима осјетљивог здравља.
Дјеца у овој старосној групи би требало да приме двије дозе Фајзера/Бионтеха у размаку од три до шест недјеља, навели су експерти.

Водећи владини званичници су након тога "погурали" опцију да вакцине буду доступне за млађу дјецу у цијелој земљи.
"За многу дјецу узраста од 5 до 11 година и њихове породице, ово је велико олакшсање", рекла је будућа министарка за породична питања Ане Шпигл за "Функе".

У осталим њемачким покрајинама, међу којима су Сјеверна Рајна-Вестфалија, Хамбург и Баварија, такође ће наредних дана бити могућа вакцинација дјеце од 5 до 11 година.