НЕДЕЉКО ЋОРИЋ, МИНИСТАР САОБРАЋАЈА И ВЕЗА РС: ПОСАО ЗА 600 РАДНИКА У КИНЕСКОЈ ФАБРИЦИ ЗА ПРЕРАДУ ПАПИРА :: Semberija INFO ::

 

НЕДЕЉКО ЋОРИЋ, МИНИСТАР САОБРАЋАЈА И ВЕЗА РС: ПОСАО ЗА 600 РАДНИКА У КИНЕСКОЈ ФАБРИЦИ ЗА ПРЕРАДУ ПАПИРА


 Озбиљне кинеске компаније заинтересоване су за сарадњу са Републиком Српском на разним пројектима, а један од њих је и фабрика за прераду папира, за чију изградњу би већ до краја ове године требало да одредимо локацију.

Рекао је ово за “Глас Српске” министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић, који је са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у четвртак разговарао са делегацијом кинеских компанија.

Тема састанка биле су могућности улагања у области саобраћајне инфраструктуре, енергетског сектора, екологије, као и друге активности од великог интереса за Српску. Ћорић каже да су три од пет присутних кинеских компанија на том састанку прошле године биле међу 50 најбоље рангираних у свијету.

- Они су изразили спремност да чак у једном дијелу одређене пројекте финансирају из властитих средстава, значи, без кредитних аранжмана са кинеским банкама - навео је Ћорић.

Према његовим ријечима, управо једна од тих великих кинеских фирми жели и да изгради фабрику за прераду папира на територији Српске.

- Остало је да још дефинишемо локацију на којој би се фабрика налазила. До краја ове године дефинисаћемо је, а потом видјети шта је још неопходно урадити од стране Републике Српске, да бисмо створили све предуслове да инвеститор може кренути са радовима у сљедећој години - нагласио је Ћорић.

Та фабрика би, како каже, запошљавала 300 радника у првој фази и још 300 радника у другој фази.

- Комплетна уговорена производња била би извозно оријентисана - истакао је Ћорић.

Ћорић је напоменуо и да су кандидовали дионицу Брод на Дрини - Тјентиште, процијењене вриједности око 150 милиона марака.

- Пробаћемо припремити сву потребну документацију, да бисмо могли расписати јавни тендер - казао је Ћорић.
Са делегацијом кинеских компанија разговарано је и о модернизацији “Жељезница Републике Српске”.

 - Договорили смо да кинеске жељезнице направе један мастер план за модернизацију ЖРС. То ћемо почети радити већ почетком идуће године. Они су изразили спремност да из властитих средстава финансирају тај мастер план - навео је Ћорић.

Пречистачи отпадних вода
Тема разговора са кинеском делегацијом, била је, између осталог, како каже Недељко Ћорић и изградња пречистача отпадних вода у седам градова у Српској.

- Представници кинеских компанија већ су обишли све те градове и тражили потребне информације. Сада припремају једну анализу, да би на свој начин изнијели како виде тај пројекат па да онда пробамо дефинисати услове - истиче Ћорић.

Глас Српске