ОТЕЖАН ТРАНСПОРТ РОБЕ ИЗ АЗИЈЕ ВЕЛИКА ШАНСА ЗА БИХ :: Semberija INFO ::

 

ОТЕЖАН ТРАНСПОРТ РОБЕ ИЗ АЗИЈЕ ВЕЛИКА ШАНСА ЗА БИХ


- Због поскупљења превоза и отежаног довоза робе с азијског тржишта, све више европских компанија гаси своја сједишта у далекоисточним земљама, што је велика шанса за Босну и Херцеговину, истичу саговорници "Независних".
Наиме, компаније из Европске уније због великог ризика у транспорту планирају своја постројења пребацити у земље западног Балкана како би биле што ближе тржишту и сигурније у транспорт, али и рок испоруке робе.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, за "Независне" је рекао да је ово велика шанса за БиХ, те да њу већ максимално користи Србија.

"Тамо већ долазе велике компаније, отварају своја сједишта и запошљавају неколико стотина, чак и хиљада радника. Да бисмо дошли до неке такве компаније у БиХ морају постојати предуслови, прије свега људски ресурси и квалитетна радна снага", навео је Ћорић.

Према његовим ријечима, што се тиче географског положаја, БиХ је на граници с Европском унијом, што он оцјењује као велики плус.

"Друго је политичка ситуација, јер инвеститори се боје ризиковати. Ми треба да уредимо своју инфраструктуру и имамо индустријске зоне, и то не само на папиру. Оне морају бити опремљене приступним путевима, имати добре изворе енергије те осталу комуналну инфраструктуру. Локална заједница која прва то уреди, прва има прилику да добије великог инвеститора", појашњава Ћорић.

Додао је да већ треба да кренемо с привлачењем инвеститора те, ако је потребно, да урадимо сличан модел као у Србији.

Мирсад Јашарспахић, потпредсједник Привредне коморе ФБиХ, нагласио је да је ово веома добра ствар те да представља шансу, али да се морају укључити и надлежне институције како би учиниле додатни напор да се привуку инвеститори.

"Да би се десио значајнији пренос технологија и погона код нас морале би надлежне институције с врха државе да реагују, те да сви заједно гледамо у том правцу и искористимо ову огромну шансу. Уколико се покаже да је политика важнија од привреде, онда нећемо ништа направити, јер је наша највећа препрека наш негативан имиџ који политичари одашиљу у овом тренутку", појаснио је Јашарспахић.

Економиста Саша Стевановић казао је да је ово шанса за цијели западни Балкан, јер је број људи који би жељели да раде у овом дијелу Европе око два милиона.

"Како се повећавају геостратешки ризици, фирме из Европске уније настоје да своје погоне имају што ближе својим границама. С обзиром на то да смо ми на граници с ЕУ ово је велика шанса. Новца у свијету има као никада до сада јер је новчана маса расла 12 одсто у претходних годину дана, а овдје постоје људи који би могли да раде и нема разлога да се то не деси", рекао је Стевановић.

Навео је да би се овоме могло приступити и регионално, јер једна држава можда не може све сама, али неколико њих заједно би могло много више да уради како би се искористила шанса и довели инвеститори у БиХ.

Nezavisne novine