ПОДИЗАЊЕ СВИЈЕСТИ РАДНИКА О РАДУ НА ЦРНО :: Semberija INFO ::

 

ПОДИЗАЊЕ СВИЈЕСТИ РАДНИКА О РАДУ НА ЦРНО


За 11 мјесеци ове године инспектори Републичког инспектората су контролом 14.805 радника открили 194 запослена који су радили на црно.
 
У Републичком инспекторату навели су да су током ове године, због неправилности утврђених у погледу закључивања уговора о раду и рада на црно, изречене казне у износу од 474.000 КМ.
 
Момчило Ђекановић, руководилац Одсјека инспекције рада у Инспекорату Републике Српске рекао је за Јутарњи програм РТРС да је већи проблем сива економија него непријављен радник, те да Закон о раду није дао довољно овлаштења инспекторима.
 
Он додаје да санкције сносе и послодавац и одговорно лице код послодавца, а да се казне крећу од 3.000 до 9.000 КМ.
 
Драгана Врабичић предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске истиче да рад на црно није само непријављен радник.
 
- На добром смо путу да промијенимо тренутно стање,  колективни уговори су рјешење проблема. Сви у Српској су на добитку са новим колективним уговором - каже Врабичић.
 
Она истиче да непријављен радник у случају повреде, нема никаква права, а да је циљ подизање свијести радника о раду на црно.
 
Извор: РТРС