НЕКОЛИКО КАСАРНИ У БИХ БЕЗ ГРИЈАЊА: ВОЈНИЦИ СЕ СМРЗАВАЈУ НА ПОСЛУ :: Semberija INFO ::

 

НЕКОЛИКО КАСАРНИ У БИХ БЕЗ ГРИЈАЊА: ВОЈНИЦИ СЕ СМРЗАВАЈУ НА ПОСЛУ


- Професионални војници у неколико касарни у Босни и Херцеговини већ неколико година муку муче са гријањем, а од почетка ове сезоне на разне начине се сналазе како би се угријали.

Наиме , на овај проблем већ неколико година апелују како професионални војници, тако и парламентарни војни повјереници у БиХ.

Из Министарства одбране БиХ за "Независне" су рекли да је у овој години покренут поступак уговарања набавке уља за ложење и мазута, те да очекују да ће исти бити реализовани у најкраћем року.

"Због недостатка енергената за примарни начин загријавања, на алтернативни се грију касарне'Рајловац' и'Бутиле' у Сарајеву, 'Косова' из Устиколине, 'Јосип Каримовић Грабо' из Жепча и то због недостатка лож-уља, те 'Билећки борци' из Билеће и дио касарне 'Козара' у Бањалуци због недостатка мазута", навели су из Министарства одбране БиХ.

Додали су да све касарне у БиХ имају неки вид загријавања радних просторија.

"Поред примарног начина загријавања без обзира на врсту енергената, поједине касарне се загријавају на алтернативни начин гријања", казали су из овог министарства.

Бошко Шиљеговић, парламентарни војни повјереник БиХ, у изјави за"Независне" рекао је да је добијао притужбе војника на проблеме са гријањем у касарни "Козара" у Бањалуци и касарни "Рајловац" у Сарајеву.

"Притужбе и дописе професионалних војних лица на проблеме са гријањем сам упутио Министарству одбране БиХ. Војници у 'Козари' се између осталог, жале да није набављен мазут, није извршен сервис котлова, за гријање користе електричне гријалице које доносе из властитих домаћинстава, те да је због отежаних услова скраћено радно вријеме за два часа, тако да у 'Козари' професионална војна лица сада раде од осам до 14 часова", истакао је Шиљеговић.

Према његовим ријечима, због проблема са логистиком ово је евидентирано и претходних година, али се по том питању ништа није промијенило.

"У притужбама из касарне 'Рајловац' професионална војна лица наводе да команда бригаде има гријање, док остали немају, те покушавају то премостити на различите начине - помоћу гријалица, пећи, чврстих горива. Планирају и тамо увести скраћено радно вријеме јер се очекују још ниже температуре", казао је Шиљеговић.

Истакао је да умјесто у септембру, тендер за набавку огрева треба расписати почетком године.

Саговорник "Независних" из касарне "Козара" у Бањалуци, који је желио да остане анониман, казао је да се свакодневно на послу смрзавају те да немају основне услове за рад.

"Ово се понавља из године у годину и очекивали смо да ће напокон доћи до рјешења. Скраћено је радно вријеме за два сата, али шта то значи? Ми се свакако ове преостале сате на послу смрзавамо", нагласио је овај саговорник.

Иначе , из буџета за 2020. годину се за потребе Министарства одбране БиХ издвојило 287.341.000 КМ и ово министарство је убједљиво највећи потрошач.

(Независне)