ЈЕДАН КЛИК ДОВОЉАН ЗА ПРЕГЛЕД СВИХ ДЈЕЛА ИЗ ПАРИСКОГ "ЛУВРА :: Semberija INFO ::

 

ЈЕДАН КЛИК ДОВОЉАН ЗА ПРЕГЛЕД СВИХ ДЈЕЛА ИЗ ПАРИСКОГ "ЛУВРА


Величанствени дом умјетности, који се улогорио на десној обали ријеке Сене у Паризу, у здању некадашње краљевске палате, музеј "Лувр" вијековима инспирише све оне маштом и љубављу надахнуте према историји и умјетничким дјелима и данас је један од најпознатијих музеја на свијету, трезор небројених драгоцјених дјела и артефаката свјетске умјетности и вишемиленијумске свјетске баштине.

Историја

Музеј "Лувр" се налази у Палати "Лувр", која је зачета изградњом тврђаве у касном 12. вијеку у вријеме владавине Филипа ИИ. Остаци тврђаве су видљиви у подруму музеја. Ова грађевина је више пута проширивана и тако је формирана Палата "Лувр", која је служила као француски двор.

Године 1682. Луј XИВ је одабрао дворац у Версају као своју резиденцију, док је "Лувр" остао мјесто гдје је била изложена краљевска колекција умјетничких предмета. Од 1692. године ту је смјештена збирка античких скулптура, а исте године у "Лувру" је почела да ради Краљевска академија сликарства и скулптуре. За вријеме Француске револуције Национална скупштина Француске је 1791. одредила да Палата "Лувр" треба да служи као музеј у којем ће се излагати национална ремек-дјела.

Музеј је отворен 10. августа 1793. године, када је изложено 537 слика, од којих је већина припадала конфискованој краљевској и црквеној имовини. Због структурних проблема грађевине "Лувра" музеј је био затворен од 1796. до 1801. године. Од тих давних времена па до данас збирке музеја су се стално обогаћивале донацијама и поклонима. Од 2008. године колекције су подијељене у осам кустоских одјељења: египатске старине, блискоисточне старине, грчке, етрурске и римске старине, исламска умјетност, скулптуре, декоративне умјетности, сликарство, графике и цртежи, те укупан број предмета изложених у музеју износи 380.000.

Кад уђете у музејски комплекс, прво ће вас дочекати контроле на улазу, које су пооштрене након бројних терористичких напада у Европи, али и самом Паризу, затим пролазите кроз дио у којем су смјештене радње познатих свјетских брендова, кафетерије и ресторани, а затим даље до самог улаза у музеј поново пролазите кроз ригорозне контроле торби и гардеробе.
 

Одјељења

Кад коначно крочите у хол музеја, можете кренути у обилазак музејских колекција - у одјељку египатских старина има преко 50.000 експоната од 4000. године прије Христа до 4. вијека; одјељење источних антиквитета подијељено је на три географске области: Левант, Месопотамија и Персија; грчко, етрурско и римско одјељење има предмете из Медитеранског басена који датирају од неолитског доба до 6. вијека и то је најстарија колекција музеја; исламска умјетничка збирка обухвата 13 вијекова и три континента, а чине је предмети од керамике, стакла, метала, дрвета, слоноваче, текстила, таписерије и минијатуре; одјељење са скулптурама садржи велика дјела као што су "Данило у лављој јазбини", "Дјевица из Оверње", "Скидање са крста", "Васкрсење Христа", те "Жена која се купа"; у одјељењу декоративне умјетности налазе се керамика, емајли, витражи, златни накит, мајолика, круна којом је крунисан Луј XИВ, порфирна ваза из 12. вијека; колекција цртежа обухвата 6.000 дјела углавном француских умјетника.

"Мона Лиза"

Али и поред свих ових умјетнина сакупљаних вијековима, које чувају историју свијета, видјећете хиљаде туриста који хрле ка, многи ће рећи, најпознатијем дјелу које "Лувр" чува  - "Мона Лизи", дјелу великог италијанског умјетника Леонарда да Винчија.

Сматра се да је Да Винчи насликао "Мона Лизу" у периоду између 1503. и 1505. године. Димензије слике су 76,8 × 53 цм, и на основу тога се убраја у слике малих димензија. Леонардо је користио пирамидални распоред елемената који слици даје осјећај спокојства. Њене груди, врат, лице и руке су обасјани свјетлошћу истог интензитета. Мона Лиза сједи усправљена са положеним рукама и отуда је резервисана према посматрачу. Њен поглед оставља илузију нијеме комуникације, а општи утисак је да је приказана мистериозна идеализована жена, блиска и далека у исто вријеме.
 

Пирамида

Када сте завршили са истраживањем историје и умјетности у музеју и остали задивљени његовом унутрашњошћу, изван његових зидина одушевиће вас стаклена пирамида музеја "Лувр", архитекте Јо Минг Пеја, која се у висину диже 21 метар.

Велика стаклено-метална пирамида представља главни улаз у зграду, саграђена је 1989. по угледу на пирамиде из Египта и примјер је традиционалне француске архитектуре. Пирамиду је дизајнирао амерички архитекта рођен у Кини Јо Минг Пеј, који је пред собом имао озбиљан изазов; направити екстеријер музеја стар 800 година модерним, а у исто вријеме очувати оно што "Лувр" у сржи јесте - споменик славне Француске. Сви који су посјетили музеј "Лувр" су се увјерили у генијалност поменутог архитекте, јер је успио да направи савршен спој елеганције и грандиозности са савременим и модерним.


Разгледање сталне поставке музеја за све посјетиоце сваке прве суботе у мјесецу је бесплатно, док се осталим данима појединачна карта за улаз у музеј плаћа 17 евра, а за млађе од 18 година улаз је бесплатан.

Понедјељком, четвртком и недјељом музеј ради од девет до 18 часова, сриједом и петком од девет до 21.45, док је уторком затворен за посјете, као и у вријеме празника  1. јануара, 1. маја и 25. децембра.

Ако упитате некога ко је већ походио "Лувр" о томе шта би требало погледати у и око овог велелепног здања када се упутите у Париз, свако ће вам рећи другачије. Ако га досад нисте имали прилике посјетити и обићи, добра је вијест што га сада можете разгледати из удобности властитог дома - челници париског "Лувра" одлучили су да се сва дјела која чувају моћне зидине могу разгледати онлине и потпуно бесплатно.
 

Сва дјела доступна онлине

Наиме, први пут у својој историји славни је музеј цијелу своју збирку поставио онлине и учинио ју доступном свима. Ради се о више од 482.000 умјетничких дјела која се иначе могу разгледати у "Лувру".

"Данас 'Лувр' показује своја умјетничка дјела, чак и она најмање позната. Културна баштина сада је од вас удаљена само један клик. Први пут свако може бесплатно приступити цијелој збирци дјела с рачунара или паметног телефона, било да су радови изложени у музеју, на посудби или у складишту. Сигуран сам да ће овај дигитални садржај додатно инспирисати људе да дођу у музеј и истраже колекције уживо", навео је Жан-Лук Мартинез, предсједник и директор "Лувра".

Истражите музеј из удобности дома

Збирке можете разгледати на новој интернет страници музеја, која нуди неколико начина за улазак у збирке, укључујући једноставна и напредна претраживања, уносе по кустоском одјелу или тематске албуме, а стручњаци из музеја редовно ће ажурирати страницу како се музејска збирка шири. Постоји и интерактивна карта која ће вам помоћи да истражите музеј по собама.

Извор: Независне новине