НИКАД МАЊЕ ЉУДИ НА БИРОУ, РАДНИКЕ ТРАЖЕ СВИЈЕЋОМ :: Semberija INFO ::

 

НИКАД МАЊЕ ЉУДИ НА БИРОУ, РАДНИКЕ ТРАЖЕ СВИЈЕЋОМ


Foto: Ilustracija
БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Број званично незапослених у БиХ од 2005. године наовамо никад није био мањи, а послодавци признају да су на великим мукама јер је раднике све теже наћи, с тим што ће, процјењују, како вријеме пролази, ситуација бити још алармантнија.

На евиденцијама завода и служби за запошљавање на крају 2021. биле су 375.804 особе, што је знатно мање у односу на раније године. Поређења ради, радно мјесто је на крају 2020. тражило 413.627 грађана, а у децембру 2015. њих 537.568. У посљедњем мјесецу 2010. на бироу су била 522.052 грађанина, а у истом мјесецу 2005. њих 508.039.

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске на крају 2021. године било је тек 69.987 особа. Штавише, у пословној заједници истичу да међу тих тренутно мање од 70.000 званично незапослених у Српској има и оних који посао уопште не траже, већ су ту како би користили неке бенефите, а раде у сивој зони. 
Жале се послодавци да радне снаге и те како недостаје те страхују да ће та проблематика ускоро бити још и већа.

"Превелики су проблеми. Недостатак радника свих профила и у свим браншама је баш евидентан. Прије се тражио квалитетан радник, а у посљедње вријеме се поставља питање било каквог радника", истиче за "Независне новине" Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске. 

Према његовим ријечима, дешава се да послодавци запосле младе, високообразоване људе, али се они ту дуго не задрже.

"Ако се запосле у производњи, увијек имате незадовољног радника зато што није добио онај посао о којем је маштао. Такви радници вас обично напусте првом приликом. Врло је тешко и послодавцима у таквим условима", нагласио је Ћорић.

С друге стране, синдикалци поручују послодавцима: Имали сте радника на претек, зашто сте их изгубили?
"Сам податак да је, према процјенама, БиХ 2021. године напустило више од 170.000 грађана јасно говори да су они своју срећу, односно запослење нашли у земљама западне Европе. Нажалост, то ће бити још већи број. Ево, рецимо, Њемачка је олакшала добијање радних дозвола за грађане БиХ", истиче Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

Он упозорава на комплетну ситуацију у БиХ, због које нас, како каже, не треба изненадити да додатно останемо без енормног броја грађана. Прст упире у послодавце.

"Послодавци су значајним дијелом кумовали овој ситуацији, покушавајући да остваре што већи профит науштрб радничког зноја. Зато су радници одлучили отићи тамо гдје су цијењени", навео је Шаторовић за "Независне новине". 

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ раније су саопштили да су 31. децембра 2021. године у БиХ биле 375.804 особе на евиденцијама завода и служби запошљавања, као и да је, у односу на претходни мјесец, број незапослених смањен за 2.275 особа. Стопа регистроване незапослености за новембар 2021. године износила је 31,2 одсто и у односу на октобар 2021. смањила се за 0,3 одстотна поена.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у новембру 2021. године у БиХ је било 834.970 запослених.

(Независне)