ПРОГНОЗА ЊЕМАЧКИХ СТРУЧЊАКА: ХРАНА СВЕ СКУПЉА - И ТЕК ЋЕ ДА ПОСКУПИ :: Semberija INFO ::

 

ПРОГНОЗА ЊЕМАЧКИХ СТРУЧЊАКА: ХРАНА СВЕ СКУПЉА - И ТЕК ЋЕ ДА ПОСКУПИ


Према прогнозама њемачких стручњака, храна би ове године могла да поскупи за седам процената. То ће додатно да повећа годишњу стопу инфлације у Њемачкој.

Стручњаци Института за економска истраживања Ифо из Минхена очекују нагли раст цијена хране током године. "Према нашим истраживањима, више од двије трећине произвођача хране планира даља повећања цијена наредних мјесеци", рекао је шеф економског одјељења Института Тимо Волмерсхојзер у интервјуу за лист "Велт". То је највише у послкедњих 30 година, односно од поновног уједињења Нкемачке. "Зато ће цијене хране вјероватно бити кључни покретач инфлације ове године", додао је научник, пише ДW.

Институт Ифо очекује ове године пораст цијена хране од седам одсто. Због тога су истраживачи економских кретања своју прогнозу укупне стопе инфлације у Њемачкој подигли на четири процента.

Цијене произвођача порасле за 22 одсто

"Поскупљења у продавницама тек почињу", каже Кристијан Јанце из консултантске куће "Ернст и Јанг". "Цијене производње нагло расту, што на крају утиче и на потрошачке цијене. То ће посебно бити уочљиво након сљедеће жетве." Предстоји нам, каже Јанце, "шок цијена".

Посљедњи прорачуни њемачког Завода за статистику показују у коликој мјери су произвођачи у посљедње вријеме подигли цијене пољопривредних производа: оне су у децембру прошле године у просјеку порасле за 22 одсто. "То је највећи међугодишњи раст цијена још од јула 2011. године", наводе статистичари. Биљни производи су, рецимо, поскупјели за 29 одсто, а они животињског поријекла за 17 процената.

Лоше жетве

"Раст цијена биљних производа дјелимично је посљедица скока цијена житарица у јулу 2020", наводе из Завода за статистику. Велика потражња из Њемачке и иностранства, уз истовремено слабију жетву, главни су разлози за то.
Статистичари објашњавају енормно повећање цијене уљане репице за 68 одсто чињеницом да се она користи и за производњу енергије, а у условима смањене понуде у свијету, региструје се и велика потражња.
 
(Независне)