МОГУЋЕ ДАЉЕ ПОСКУПЉЕЊЕ ГОРИВА :: Semberija INFO ::

 

МОГУЋЕ ДАЉЕ ПОСКУПЉЕЊЕ ГОРИВА


Foto
Цијена горива би могла да скаче и у наредних десет до петнаест дана. Узрок је, кажу стручњаци, нестабилна геополитичка ситуација у свијету, енергетска криза и инфлација које на свјетском нивоу трају већ мјесецима. Нафта и нафтни деривати су све скупљи.
 
“Рафинерије у окржењу константно повећавају цијене, и дистрибутери су принуђени да прилагођавају своје малопродајне цијене. Тај период се очекује и даље. Мислим да у сљедећих десет до петнаест дана вјероватно ће доћи до поскупљења за неких 5 фенинга и за бензине и за дизеле”, рекао је Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафте и нафтних деривата Привредне коморе Српске.
 
Превозници кажу да су на позитивној нули, а да неки већ биљеже минус у пословању. Тренутно стање је, кажу, неодрживо, а сваки нови раст цијена им доноси веће проблеме. Све то могли би да осјете и путници. 
 
“Што се тиче цијене карата, нисмо мијењали, нисмо ни планирали да мијењамо, али ако се овако настави дивљање цијена горива, бићемо принуђени да мијењамо цијену карте, да подижемо навише”, казао Зоран Грбић, предсједник Удружења аутобуских превозника регије Приједор.
 
Пред нама је неизвјесна година. Раст цијена није погодио само Републику Српску. Јавља се као глобална појава, кажу у Удружењу за заштиту потрошача Дон. Гориво има значајан удио у формирању цијене основних животних намирница, па грађанима сајветују планирање куповине. 
 
“Као што смо и свједоци уназад неколико година, кад год је дошло до поскупљења нафте и нафтних деривата, ланчаном реакцијом поскупили су и остали производи”, каже Зоран Петош из Удружења за заштиту потрошача Дон.
 
Све очи упрте су у Владу и надлежне институције. Српски члан Предсједништва Милорад Додик најавио је и састанак на којем ће се причати о расту цијена појединих производа у Републици Српској. 
 
Рекордне 2008. када је свјетска економска криза била на врхунцу, нафта на свјетском тржишту приближила се цијени од 150 долара по барелу. Сада је испод 100 долара, али литар горива кошта отприлике као тада. Разлог су акцизе, које су значајно увећане од 2018. Ограничавање марже у Српској на снази је од прошле године и то показује резултате, а из Привредне коморе сматрају да би улазак у Отворени Балкан довело до значајног смањења трошкова превоза и дистрибуције.