ВЛАДА РС ДАЈЕ ДОДАТНИХ 10 МИЛИОНА КМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА РС ДАЈЕ ДОДАТНИХ 10 МИЛИОНА КМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА


- Министар пољопривреде шумарства и водопровреде Републике Српске Борис Пашалић потврдио је да је Влада Српске на данашњој сједници одобрила још десет милиона марака за пољопривреднике из Компензационог фонда.

​Он је рекао да су уз ово, у оквиру разматрања информације о пољопривредној производњи, на данашњој сједници Владе Српске донесене и одређене мјере које ће бити разрађене посебним правилницима.

Пашалић је навео да је од тих додатних средстава 1,5 милиона КМ намијењено за производњу меркантилне пшенице и то тако што ће пољопривредним произвођачима бити обезбијеђено додатних 100 КМ по хектару.

Додао је да уз редовне мјере обезбјеђују 300 КМ по хектару свим произвођачима који су регистровани и који производе пшеницу.

-Сада додајемо ових 100 КМ, тако да ће укупан износ бити 400 КМ о хектару. Са овом интервенцијом цијена производње пшенице је рентабилна и поред високе цијене минералних ђубрива - рекао је Пашалић.
Напомиње да ову мјеру користи више од 2.200 пољопривредника.

Он је навео да је друга мјера везана за регресирање сјемена кукуруза, односно да ће свим регистрованим произвођачима који купе на тржишту сјеме кукуруза биће враћено на рачун 20 одсто. За то ће бити издвојено 2,2 милиона КМ.

Трећа мјера, према његовим ријечима, тиче се произвођача поврћа, за шта је обезбијеђено додатних 1,8 милиона КМ како би сви повртарски производи који буду откупљени у овој години били суфинансирани за 10 фенинга по килограму.

Тиме је, каже, на неки начин и уважен захтјев повртара са којима ће се та мјера разрадити наредних дана.

Пашалић је рекао да је, у оквиру подршке воћарске производње, намијењено додатних милион КМ и да ће се разговарати са воћарима о томе да ли ће та мјера бити реализована кроз набавку садног материјала или кроз подршку по килограму.

- Обезбијеђено је и додатних милион за мљекаре који ће бити намијењен за набавку јуница. Све то радићемо у сарадњи са мљекарама, произвођачима и локалним заједницама - рекао је Пашалић и додао да је подршка обезбијеђена и за узгајиваче свиња.

Пашалић је појаснио да ће се ова мјера реализовати тако што су, поред ових милион КМ из Компензационог фонда, вољне да учествују и домаће мљекаре, произвођачи и неке локалне заједнице.

-Поред ових милион КМ имамо и планирано 800.000 КМ. Та средства када се удруже са средствима самих фармера и двије мљекаре, чине укупан износ око 4,7 милиона КМ и то је довољно за набавку око 1.100 јуница - навео је Пашалић.
Он је рекао да је предвиђено и 2,5 милиона КМ за откуп и прераду свињског меса с циљем да се подрже произвођачи свиња.

Пашалић каже да се  ситуација са поскупљењем ђубрива не дешава  први пут већ да је слично било и 2008. године тако да ће упркос великим издацима сјетва сигурно бити обављена.
Нагласио је да уз мјере Владе производња може бити рентабилна.

Регресирани дизел

Борис Пашалић је навео да је обезбијеђено и 5,7 милиона КМ из редовних средстава за регресирани дизел који ће негдје од 10. марта произвођачи моћи преузимати, а цијена је умањена за 50 фенинга по литру.

-Такође смо предвидјели умањење закупнине концесионе накнаде. Више од 600 корисника користи земљиште кроз закуп или концесију и ту је ангажовано око 20.000 хектара, а једна од мјера Владе биће и смањење накнада за 50 одсто - рекао је Пашалић.

Он је рекао да је Министарству спољне трговине и економских односа БиХ упућена иницијатива за укидање пет одсто царине на минерална ђубрива из трећих земаља.

Маринковић: Велика помоћ

- Додатних 10 милиона КМ биће велика помоћ уколико средства буду правилно распоређена - рекао је Срни предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Он истакао да је Влада Републике Српске данашњом одлуком изашла у сусрет и одобрила пољопривредницима додатна средства за помоћ прољећној прихрани озимих усјева и припреми сјетве у оптималним роковима, имајући у виду чињеницу да су произвођачи у великим проблемима усљед енергетске кризе и недостатка ђубрива.

-У овом моменту најважније је извршити прихрану озимих култура и благовремено обавити сјетву. Сви сектори пољопривредне производње су у готово подједнако тешкој ситуацији - рекао је Маринковић.

Он је указао да основни узрок свих проблема пољопривредних произвођача Републике Српске лежи у чињеници да Савјет министара још није увео заштитне мјере за пољопривредне производе.

-Ово ће само допринијети даљем урушавању пољопривредне производње - нагласио је Маринковић.
 
(Глас Српске)