ЂОРЂЕ РАДАНОВИЋ О УСАГЛАШЕНИМ ПОТЕЗИМА СРПСКЕ И СРБИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЂОРЂЕ РАДАНОВИЋ О УСАГЛАШЕНИМ ПОТЕЗИМА СРПСКЕ И СРБИЈЕ


- Велики број Срба, који су некада живјели у ФБиХ, а данас су расути по свијету, покрећу активности да би сачували своја имања, куће, шуме и њиве у том дијелу БиХ. Ми нећемо одустати од те борбе за спас огњишта, а ради се о територији величине као осам Бањалука, два и по Београда, или једног Косова.

Истакао је то за “Глас Српске” замјеник координатора за рад канцеларија за стручну правну помоћ избјеглим и расељеним лицима из Федерације БиХ Ђорђе Радановић, који руководи и Одбором за заштиту права Срба у том дијелу БиХ.

- Људи су били дигли руке од свега, али сам сигуран и видим сада промјене, јер су се бројни покренули. Крећу са активностима за регулисање права на свом земљишту, покрећу оставинске поступке пред судовима у РС и ФБиХ, ваде листове непокретности - каже Радановић.

На адресу канцеларија у Српској јавило се око 4.500 особа, од чега 3.245 док је трајала кампања. Више од 50 одсто се односи на лица која су настањена у Србији и то је био разлог и за отварање канцеларије у Београду, а активно се ради и на отварању такве у Новом Саду.

- Настављамо са послом док све не доведемо у ред. Имамо трку с временом, јер људи умиру, а остају потомци који мало знају или немају времена да изађу на крај са бирократијом на начин како је постављена у ФБиХ. Сигуран сам да ћемо се изборити за доста тога, од накнада за коришћење земље до пуне имовине. Нећемо одустати ни од једног метра, а камоли од веће површине. Све што је у складу са међународним правом, борићемо се за то. Морамо, јер смо мало закаснили. Ријеч је о територији величине као осам Бањалука, два и по Београда, или једног Косова - рекао је Радановић.

Власништво над имовином у ФБиХ има, према процјени, око 400.000 Срба, али је велики број већ преминуо. До проблема је дошло када је ФБиХ почела са хармонизацијом земљишно-књижних листова у том дијелу БиХ, гдје, за разлику од Српске, не практикују слање позива сваком уписаном власнику и посједнику да би заштитио права те био уписан у новој евиденцији, већ број парцеле објављују у службеним гласницима. То је био окидач за Српску и Србију да се удруже и покушају да што више стварних власника то остане након нових уписа. Током кампање, која је започета лани, 11. септембра, а завршена 11. новембра, показало се да су неријешене оставинске расправе највећи проблем, јер се земља, односно имања, још воде на прецима који су преминули.

У ФБиХ тренутно раде на уједначавању земљишне књиге и катастра. Из Српске и Србије упозоравају да постоји могућност да Срби остану без земље уколико неко други користи њихову земљу више од 20 година, а они нису дали сагласност за коришћење њихове земље. Уз то, позивају све који имају земљу у ФБиХ да пошаљу молбу за помоћ или да се јаве на телефоне канцеларија да би добили бесплатну правну помоћ и заштитили своју имовину. У ФБиХ је живјело, према подацима Одбора, 542.889 Срба и били су већински народ на 32,2 одсто територије.

Виртуелна канцеларија

С обзиром на то да је током кампање било доста позива из далеких земаља, однедавно је у функцији својеврсна виртуелна канцеларија. Ријеч је о сајту “српсказемља.орг”, гдје сви који желе могу да нађу све потребне информаторе и “скину” обрасце за упис у матичне књиге умрлих, подношење захтјева за исправљање грешке у грунтовници и друге.

(Глас Српске)