ЗАПАД ПОЗВАО РУСИЈУ У УН ДА НЕ ПРИЗНА ДОЊЕЦК И ЛУГАНСК :: Semberija INFO ::

 

ЗАПАД ПОЗВАО РУСИЈУ У УН ДА НЕ ПРИЗНА ДОЊЕЦК И ЛУГАНСК


- Француска, Њемачка, Ирска, Естонија, Албанија и Норвешка позвале су данас у Уједињеним нацијама Русију да не призна самопраглешене Доњецку и Луганску народну републику.

„Упозоравамо да би такав корак могао довести до додатног нарушавања суверенитета и територијалног интегритета Украјине и директно би нарушио дух и слово Минских споразума”, наводи се у заједничком саопштењу шест европских држава које је објавио представник Француске при УН Никола де Ривера након сједнице Савјета безбједности УН о реализацији Минских споразума, преноси Спутњик.

Замјеник шефа дипломатије Русије Сергеј Веришињин назвао је саопштење непотребним спекулацијама.

„Ради се о апелу посланика Државне думе. Зато се треба сконцентрисати на реализацију Минских споразума, а не на спекулације”, рекао је Верешињин.

Он је напоменуо да је „ријеч о предлогу да се то питање размотри, иако сама његова формулација одражава расположење у руском друштву о Донбасу”.

По његовим ријечима, важно је да се избјегавају питања која могу постати предмет спора у СБ УН, “иначе ћемо реаговати на сваку одлуку било ког парламента у свијету”.

Неке државе „услужно предлажу” Русији војне сценарије за напад на Украјину, међутим, то су само ријечи које имају за циљ да се разводне преговори о безбједносним гаранцијама Русије, навео је Верешињин, примјетивши да је то урадио и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је набројао одређене провокације као изговор за напад на Украјину.

„Циљ је очигледан: постоји жеља да се разводне разговори о дугорочним правно обавезујућим гаранцијама безбједности наше земље”, додао је руски дипломата.

Вершињин је поновио да руске трупе на украјинској граници остају на руској земљи и изводе вјежбе.

“Чињеница је да су руске снаге биле на руској територији и да су остале на руској територији. Моја земља изводи вјежбе на нашој територији у режиму који сматрамо потребним”, истакао је Вершињин.

Државна дума Русије изгласала је нацрт резолуције о признању самопроглашених Доњецке народне републике (ДНР) и Луганске народне републике (ЛНР), а документ је прослијеђен руском предсједнику Владимиру Путину на потпис.

Оваква одлука Државне Думе наишла је на критике западних земаља, а Украјина је званично затражила од Савјета безбједности Уједињених нација да размотри ово питање.

(Тањуг)