ОБЈАВЉЕНА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЉЕЋЕ, ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА ЧЕКА ЕВРОПУ :: Semberija INFO ::

 

ОБЈАВЉЕНА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЉЕЋЕ, ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА ЧЕКА ЕВРОПУ


Foto: Ilustracija
Најпознатији свјетски метеоролошки сервис АццуWеатхер објавио је прогнозу за прољеће за цијелу Европу.

"Током цијеле зиме активна олујна стаза донијела је честе временске непогоде у сјеверни дио Европе, а прогностичари очекују да ће се тај тренд наставити и до прољећа. Очекује се да ће високи притисак над западном и средњом Европом одвратити велику већину олуја са јужног дијела континента и усмјерити их даље на сјевер", јављају метеоролози.

Подручја од Сјеверне Ирске до Шкотске и балтичких држава суочаваће се с натпросјечним падавинама.
Забринутост због суше у Шпанији, Португалу...

Обиље сувог времена, сунца и топлота очекује подручја од Пиринејског полуострва до дијелова Француске, Италије и обале Балкана. Метеоролози АццуWеатхера кажу да постоји значајна забринутост због могуће суше у овим подручјима.

Прогностичари су навели Шпанију, Португал и јужну Француску као подручја у којима би комбинација натпросјечних падавина и врућине могла узроковати велику забринутост због суше.
Благо вријеме у централној Европи, на Балкану могуће олује

Централни дио Европе може очекивати ​​прилично умјерено прољеће, кажу прогностичари, без посебно дугих раздобља влажног или сувог времена. Очекује се да ће падавине у сјеверној Француској, Њемачкој, Пољској и у унутрашњости Балкана бити углавном близу или нешто испод нормале.

"На овом подручју имаћете раздобља олује, али и дужа сушна раздобља. Како олујни траг остаје на сјеверу, тако ће се и дуготрајне падавине задржати на сјеверу континента", рекао је Роyс.

Балкан ће бити још једно подручје гдје се касније током прољећа очекују јаче грмљавинске олује. Највећа опасност од таквих олуја очекује се у мају. Тада метеоролози АццуWеатхера очекују хладније вријеме.
То би могло довести до мраза у дијеловима Балкана, кажу метеоролози.

(Независне)