НА ПРОДАЈУ ЧЕКА 10.000 ТОНА МУНИЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

НА ПРОДАЈУ ЧЕКА 10.000 ТОНА МУНИЦИЈЕ


- Оружане снаге БиХ располажу са око 10.000 тона пушчане муниције која се води као вишак, а чијом би продајом БиХ могла доћи до знатних финансијских средстава.

Истакао је ово за “Глас Српске” замјеник министра одбране БиХ, Мирко Околић, резимирајући резултате састанка који је у петак одржан у Сарајеву између представника овог министарства и представника надлежних ентитетских министарстава, а на којем се говорило о неопходности да се поново с мртве тачке покрене процес продаје вишка наоружања с којим тренутно располажу Оружане снаге БиХ.

- Разговарали смо како да одблокирамо овај процес и поново почнемо с продајом вишка наоружања и војне опреме, а што нам је уосталом и законски омогућено. Овом приликом постигнута је сагласност да се овог вишка треба што прије ријешити, како не би дошли у позицију да исто морамо уништити. Што бисмо то радили, уколико евентуално постоји тржиште за то. Надам се да ћемо већ у наредних 30-так дана доћи већ до неких конкретних приједлога и рјешења. Вријеме не ради за нас, јер све оно што рецимо данас можемо продати не значи да ћемо моћи и за пола године - поручио је Околић.

Како је појаснио највише има муниције, а која је већ спремна да буде предмет неке евентуалне продаје. Ради се о, како је појаснио, огромним количинама које леже у складиштима, пропадају и скупљају прашину.

- Колико ћемо тога успјети да продамо на крају, тешко је рећи, али према неким првим процјенама вјероватно око 5.000 тона, половину од постојеће количине вишка. Ако знамо да је цијена једног метка данас на свјетском тржишту око 7,5 долара, а имамо вишка око 120.000 комада муниције, није тешко израчунати да се не ради о малој количини новца - навео је Околић.

Појаснио је и како је “Добојским споразумом” јасно прецизирано како се дијели овај новац. Прво се подмирују трошкови расписивања тендера и продаје, а што представља миноран износ.

-  Оно што остане дијели се тако што 20 одсто иде Министарству одбране БиХ, а остатак по принципу “поријекла имовине”. Значи ако је нешто од тог вишка наоружања некада било у власништву Република Српске, онда тај новац припада њој и уплаћује се на рачун Владе или Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме - додао је Околић.

Документа

Према једној од одлука Предсједништва БиХ питање вишка покретне војне имовине Оружаних снага БиХ може се рјешавати уништавањем, продајом или донирањем, а које је у интересу БиХ, док је “Добојским споразумом” дефинисано располагање покретном војном имовином и њеним вишком у БиХ.    
 
(Глас Српске)