ПРОСВЈЕТАРИ НАЈАВЉУЈУ ТАЛАС ШТРАЈКОВА :: Semberija INFO ::

 

ПРОСВЈЕТАРИ НАЈАВЉУЈУ ТАЛАС ШТРАЈКОВА


- Уколико Влада УСК у току наредне седмице не настави преговоре са синдикатима који окупљају раднике у образовању Унско-санског кантона, просвјетари ће започети припреме за генерални штрајк.

Ово су потврдили представници поменутих синдиката, те су истакли како Влада игнорише њихове захтјеве и одбија социјални дијалог.

"Договорили смо да већ од почетка идуће седмице кренемо са свакодневним штрајковима упозорења када за то испунимо законске процедуре. Ако ни тада не дође до рјешавања наших захтјева, организоваћемо масовне протесте, а потом и генерални штрајк", рекао је Самир Фајић, предсједник Синдиката радника у средњем образовању УСК.

Синдикати просвјетара су незадовољни најављеним повећањем основице за плате на 320 марака, јер је то мање од онога што су тражили и што им је Влада обећала, те наводе како нису испуњена ни ранија обећања да ће се примања просвјетара изједначити с другим буџетским корисницима.

"По личним примањима просвјетни радници у Унско-санском кантону су на посљедњем мјесту у Федерацији БиХ, а некада смо били на трећем. У међувремену, у свим кантонима просвјетним радницима повећаване су плате, а наша је остала на истом нивоу.

Најављено повећање не задовољава наша очекивања, јер трошкови живота готово свакодневно расту, а ово је тек симболично повећање", казала је Зехра Хаџић, предсједница Синдиката радника у основном образовању УСК.

Она је додала како су у односу на остале буџетске кориснике они неравноправни у начину како се обрачунава лични доходак, јер се другима додаје посебни обрачунски бод који значајно повећава плату, док је њима то ускраћено.

Такођер, просвјетари су истакли и непостојање правилника о напредовању у школама, као и проблеме с набавком горива, због чега се настава у девет овдашњих школа сада одвија онлајн путем.

Министар финансија Унско-санског кантона Ведран Прша је недавно, приликом усвајања буџета УСК за ову годину, најавио да ће повећање основице за плате на 320 марака образовању, полицији и администрацији бити реализирано тек од априла, чиме су сви синдикати буџетских корисника незадовољни. Разлог томе је, како је истакао Прша, што буџет УСК не би могао издржати исплату увећаних плата од почетка године, иако је то раније синдикатима обећано.