УСВОЈЕНЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ПДВ-У, АКЦИЗЕ ПОНОВО ПАЛЕ :: Semberija INFO ::

 

УСВОЈЕНЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ПДВ-У, АКЦИЗЕ ПОНОВО ПАЛЕ


Дом народа Парлментарне скупштине БиХ једногласно је усвојио Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност у првом читању, којим се уводи диференцирана стопа ПДВ-а.
 
У суштини, овај закон предвиђа три стопе ПДВ-а и то пет, 15 и 22 одсто. Међутим, с обзиром на Закључак Народне скупштине Републике Српске, СНСД ће вјероватно амандманом затражити нулту стопу ПДВ-а на основне животне намирнице.

За ово законско рјешење предстоји амандманска фаза у којој би требало да се отклоне све мањкавости које су предлагачи раније негирали, а данас, ипак, гласањем у редовној процедури индиректно признали.

Након што прође амандманска фаза у Дому народа, измјене Закона о ПДВ-у биће враћене у Представнички дом ПС БиХ на усаглашавање.

У Дому народа данас није било подршке за разматрање Приједлога закона о измјенама Закона о акцизама по хитном поступку и о њему ће се одлучивати о редовном поступку.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић рекао је да је недопустиво да се системски закони о акцизама и ПДВ-у предлажу мимо поштовања постојећих закона и Устава БиХ и да би њихово усвајање по хитној процедури било штетно, а да они не би били спроводиви.

​(РТРС)