ЦИЈЕНЕ СТРУЈЕ ЋЕ НАСТАВИТИ РАСТИ, НЕМА ПОВРАТКА НА СТАРО :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНЕ СТРУЈЕ ЋЕ НАСТАВИТИ РАСТИ, НЕМА ПОВРАТКА НА СТАРО


Foto
Марко Бислимовски, предсједник Регулаторног одбора Енергетске заједницеи предсједник Регулаторне комисије за енергетику Сјеверне Македоније је рекао да ће цијене струје наставити расти јер кад су сви помислили да је крај кризе дошло је до руске инвазије на Украјину.

"Људи морају да схвате да цијене електричне енергије никада неће бити исте као прије и да морају да раде на смањивању потрошње", рекао је Бислимовски на "Енергетском самиту" у Неуму и додао да све већи број људи постављају соларне ћелије на кровове својих домова.
 
Он је нагласио да је осим рата у Украјини још неколико фактора довело до раста цијена.
 
Један од фактора је, како је истакао, почетак затварања у Европи термо и нуклеарних електрана а од свих конвекционалних извора добијање енергије се смањује док се једино повећава производња из обновљивих извора.
 
"То је, наравно, добро али то повећање производње је захваљујући субвенцијама.
 
Осим тога, уведе се таксе на цо2 емисију а питање се може поставити у којој мјери је Европа била припремљена за то, обзиром да сада сви имају проблеме са цијенама на тржишту", рекао је он.
 
Даљи фактор је, по њему, за повећања цијена су, како је истакао, шпекулације јер се ни у Русији ни било гдје другдје ништа нарочито није промијенило да се цијене електричне енергије повећавају у толикој мјери.
 
Наредни фактор је, додао је, сушна година и мање производње тако да се створила једна врста савршене олује да се дође до цијена преко 300 евра за мегават сат електричне енергије.
 
"Криза је показала да се морају научити лекције и да почнемо размишљати како даље. Морају се свакако повећати инвестиције у обновљиве изворе, али истовремено и користити ресурси које имамо на располагању да се ублаже ефекти кризе", рекао је он и напоменуо да се у Европи поново више користи угаљ. Осим тога, нагласио је да сви покрећу програме субвенције цијена струје да се умањи цјеновни шок, али је питање колико је могуће оптеретити државне буџете на овај начин.

(Независне)