ФОНД ПИО РС: ПРОШЛА ПОСЛОВНА ГОДИНА ЈЕДНА ОД НАЈУСПЈЕШНИЈИХ :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС: ПРОШЛА ПОСЛОВНА ГОДИНА ЈЕДНА ОД НАЈУСПЈЕШНИЈИХ


Фонд за пензијско - инвалидског осигурања Републике Српске  током  скоро 29 година постојања и рада, иза себе има једну од најуспјешнијих пословних година, упркос пандемији вируса корона, речено је на конференцији за новинаре.

Директор Фонда ПИО РС Младен Милић, појаснио је да су приходи током 2021. године били већи за 9,3 посто у односу на 2020. годину, тачније, укупан приход по основу доприноса за ПИО, износио је милијарду и 23 милиона КМ.

- Расли су и расходи, с обзиром да је било усклађивања и ванредног повећања пензија, а за исплату свих 12 пензија, било је неопходно обезбиједити једну миљарду и 225 милиона КМ, што је за 202 милиона више у односу на остварене  изворне приходе, а Влада РС је у складу са законом, обезбиједила недостајућа средства“, рекао је Милић. Он је додао да је просјечан приход на мјесечном нивоу износио преко 85 милиона КМ.

- Оно што морам истаћи је да је на простору бивше Југославије, Фонд ПИО и Република Српска једини успјели да остваримо укупан приход по основу доприоноса који је био неопходан за исплату децембарске пензије, кад смо остварили приход у износу од 103, 7 милиона КМ“, рекао Милић.

- Прошле године смо имали и мањи број раста броја корисника, односно, 1. 581 корисника права више, али, нажалост, забиљежена је и велика смртност пензионерске популације, тачније, 15. 740“, рекао је Милић. Он је додао да је забиљежен и позитиван тренд у рјешавања о праву, те да се захтјеви рјешавају у кратком року.

- Морам да истакнем да очекујемо и да од 1. јула, почнемо аутоматским процесом доносити и рјешења о остваривању права на инвалидску пензију“, нагласио је Милић. Он је подсјетио да је у прошлој години вршено редовно усклађивање и ванредно пвећање пензија и  РС се налази на другој позицији, одмах иза Србије, по проценту издвајања за пензију. Говорећи о извјештајима Главне службе за ревизију РС, Милић је нагласио да Фонд ПИО РС има позитивне извјештаје током протеклих шест година, самим тим и за прошлу годину.

Семберија инфо